Video player inladen...

Algerijnse president Bouteflika stapt op na weken van protest

In Algerije neemt president Bouteflika ontslag. Dat melden de Algerijnse media. Eerder vandaag eiste de legertop al dat hij dat zou doen. Sinds februari protesteren honderdduizenden Algerijnen voor democratische hervormingen en voor het ontslag van Bouteflika.  Abdelkader Bensalah, de president van de Nationale Raad, zal Bouteflika tijdelijk opvolgen.

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika trok eerder zijn kandidatuur in voor de volgende presidentsverkiezingen, maar stelde de verkiezingen ook uit. De Algerijnse legertop maakte nu duidelijk dat het de Algerijnse president niet langer steunt. Bouteflika was 20 jaar aan de macht in Algerije. Vanavond liet de president vervolgens weten dat hij vanaf vandaag zal opstappen. 

De Algerijnse stafchef Gaïd Salah - die lang het regime van Bouteflika steunde - vroeg vandaag dat de president zou aftreden. De legertop geloofde niet dat de president voor 28 april, het einde van zijn mandaat, zou opstappen. Salah liet in een toespraak merken dat het leger niet langer zou luisteren naar de bevelen van de president. Het Algerijns leger krijgt nu, samen met de honderdduizenden betogers, waar het zo lang voor demonstreerde.

Bepaalde individuen proberen de crisis te verlengen en complexer te maken dan ze is, allemaal voor hun eigen belangen
Gaïd Salah, stafchef Algerijns leger

Bouteflika kwam vooral onder vuur te liggen door de corruptie binnen zijn presidentiële kringen. Salah hield zich tijdens zijn toespraak dan ook niet in om uit te halen naar de entourage van Bouteflika. "Bepaalde individuen proberen de crisis te verlengen en complexer te maken dan ze is, allemaal voor hun eigen belangen", zei Salah. "Het leger moet het volk beschermen tegen mensen die zich proberen te verrijken ten koste van de Algerijnse bevolking."

Video player inladen...

Meest gelezen