Fotograf Susanne Kronholm

Bart Moeyaert wint "Nobelprijs voor jeugdliteratuur": "Halleluja, ze begrijpen mijn werk!"

Vlaams jeugdauteur Bart Moeyaert heeft vandaag op de Bologna Children’s Book Fair de "Astrid Lindgren Memorial Award 2019" gekregen, de "Nobelprijs voor jeugdliteratuur" zeg maar. Daarmee verzilvert hij zijn zestiende (!) nominatie. Behalve de enorme eer wint Moeyaert 480.000 euro. Hij is vooral blij omdat de jury zijn werk van tientallen jaren begrijpt en hij ziet in de prijs ook een nieuwe mogelijkheid om zijn visie internationaal uit te dragen.

Voor Bart Moeyaert was het een dag vol emoties. "Je weet al jaren dat de laureaat 's ochtends een uur of drie vóór de bekendmaking wordt opgebeld", verduidelijkt hij aan VRT NWS. "Je zit bij je telefoon maar gelooft zelf niet dat het zal gebeuren. En deze morgen, op het moment dat je het niet meer verwacht, gaat de telefoon uit Zweden en dan denk je "manmanman". Heel vreemd, gedurende een tiental minuten."

Als je het niet meer verwacht, gaat de telefoon en dan denk je "manmanman"

Bart Moeyaert

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is wereldwijd de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur. De prijs werd in het leven geroepen in 2002, ter ere van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, die dat jaar overleed.  

Zestiende keer, goede keer

De jury koos Moeyaert dit jaar uit een lange lijst genomineerden uit meer dan 60 landen. Organisaties die kinder- en jeugdliteratuur promoten kunnen één of meerdere auteurs, illustratoren, verhalenvertellers of leesbevorderaars nomineren. In Vlaanderen zorgt de Vlaamse afdeling van de International Board on Books for Young People (IBBY) elk jaar voor de nominaties. Dit jaar was Bart Moeyaert voor de zestiende keer kandidaat. Dat hij de prijs nu ook effectief mag ontvangen, is een opsteker voor de internationale uitstraling van de Vlaamse literatuur.

Fijn van opgemerkt, van gezien te worden

Bart Moeyaert is heel blij dat de jury zijn werk zo goed begrijpt: "Halleluja! Ze zien wat ik 35 jaar lang heb gedaan: opkomen voor de eenling, inclusief denken."

De prijs komt op een goed moment, zegt Moeyaert in "De wereld vandaag" op Radio 1: "Eindelijk krijg ik een stem, een podium, want er ligt nog wel wat op mijn lever. Ik heb wel wat te zeggen over Nederlands en boeken op school, bijvoorbeeld. De Astrid Lindgrenprijs maakt dat ik wat te vertellen heb." Bart Moeyaert heeft nogal wat internationale afspraken de komende tijd.

Bekijk de toekenning van de Astrid Lindgrenprijs hier:

Videospeler inladen...

Beïnvloed door Lindgren: "Ik noem haar mijn derde grootmoeder"

Bart Moeyaert is ook blij met de prijs omdat die vernoemd is naar Astrid Lindgren, de schrijfster van "Pippi Langkous", "Ronja roversdochter" of "De gebroeders Leeuwenhart".

"Ik ben beginnen lezen met haar. Ik noem haar daardoor ook mijn derde grootmoeder." En Moeyaert geeft toe dat hij door Lindgren beïnvloed is, zowel door haar boeken als door wie ze zelf was: "eigenwijs, duidelijk makend aan mensen dat kinderen en jongeren belangrijk zijn en dat lezen belangrijk is."

Bekijk hier het gesprek met Bart Moeyaert in Terzake:

Videospeler inladen...

Moeyaerts werk wordt in het Nederlands uitgegeven door Querido en is ondertussen vertaald in meer dan twintig talen. Hij kreeg al zowat elke Nederlandstalige en internationale prijs voor jeugdliteratuur. Aan dat lijstje mag hij nu ook de "Nobelprijs voor jeugdboeken" toevoegen.

Meer dan jeugdauteur alleen

  • Bart Moeyaert debuteerde op zijn 19e met de jeugdroman “Duet met valse noten”.
  • Andere romans en verhalenbundels: “Blote handen”,“Luna van de boom”, “Broere” , “Het is de liefde die we niet begrijpen”. Eind vorig jaar bracht hij “Tegenwoordig heet iedereen sorry” uit.
  • In 2003 verscheen zijn eerste dichtbundel “Verzamel de liefde”, in 2008 “Gedichten voor gelukkige mensen”. In 2006 en 2007 was hij stadsdichter van Antwerpen.
  • Bart Moeyaert schreef ook theater en scenario’s en hij vertaalde ook.
  • In 2016 was hij artistiek intendant van Gastland Vlaanderen en Nederland op de boekenbeurs van Frankfurt.

Bekijk Bart Moeyaert bij hem thuis in "Dagelijkse kunst" (Klara, december 2018):

Videospeler inladen...

Bekijk een piepjonge Bart Moeyaert over zijn debuutroman" Duet met valse noten" ("Telescoop", 1990)

Videospeler inladen...

Bekijk hier een portret van Bart Moeyaert ("Ziggurat-Wie schrijft die blijft", maart 1996)

Videospeler inladen...

Beluister hier het interview met Bart Moeyaert in De Wereld Vandaag (Radio 1) van 02 april 2019

Meest gelezen