"Eigenaardige prinses" benadrukt diversiteit binnen pride-beweging: "Je kan op meerdere niveaus discriminatie ervaren"

50 jaar na het begin van de pride-beweging keert de Belgian Pride terug naar de roots. Het thema dit jaar is intersectionaliteit. "Dat betekent dat een mens op meerdere niveaus discriminatie kan ervaren", legt Rachel Moore van RainbowHouse Brussel uit. "Ik kan gediscrimineerd worden als vrouw, omdat ik zwart ben of omdat ik biseksueel ben." Voor de gelegenheid wordt de animatiekortfilm de "Eigenaardige prinses" gelanceerd.

De animatiefilm vertelt het verhaal van een prinses met "eigenaardigheden". "Door die eigenaardigheden wordt ze niet echt geaccepteerd in de maatschappij", vertelt Elio De Bolle, coördinator van de Belgian Pride. "Concreet is ze een vrouw, zwart, biseksueel en heeft ze een handicap. Het sprookje vertelt hoe ze daarmee omgaat. Op die manier proberen we het intersectionele verhaal op een luchtige manier uit te leggen aan het grote publiek."

Lees verder onder de kortfilm:

Op zaterdag 18 mei trekt de Belgian Pride door de straten van de hoofdstad. Hoewel het nu een kleurrijk feest van de diversiteit is, is de Pride van oorsprong een protestactie voor gelijke rechten. Dit jaar is het exact 50 jaar geleden dat de Stonewall-rellen uitbraken in New York in de Verenigde Staten. Die vormden het begin van de pride-beweging.

Lees verder onder de foto:

Net zoals in zoveel homobars in die tijd hield de politie regelmatig razzia’s in de Stonewall Inn. Na een bijzondere hardhandige razzia in 1969 waren de aanwezigen het grondig beu. "Een groep die vooral uit zwarte trans­sekswerkers bestond, kwam in opstand en dat leidde tot rellen", zegt De Bolle. "Een jaar nadien vonden de eerste prides plaats als herdenking voor de rellen."

De verworvenheden moeten we vieren, voor de rest komen we nog op straat

Elio De Bolle, coördinator Belgian Pride

De Prides wereldwijd zijn een herdenking voor die rellen, omdat die de deuren hebben geopend naar meer gelijkheid en gelijke rechten voor holebi’s en transgenders. "Er zijn al heel wat verworvenheden wat gelijke rechten en kansen betreft, maar toch worden nog heel wat mensen dagelijks geconfronteerd met uitsluiting en discriminatie", zegt De Bolle. "De verworvenheden die we hebben, moeten we vieren. Voor de rest komen we nog op straat."

Lees verder onder de video:

Video player inladen...

De Bolle wordt bijgevallen door Moore. "Onze wetten zijn een goede basis. We hebben een zeer sterke antidiscriminatiewet, maar we moeten eraan blijven werken", zegt ze resoluut. "Ook op maatschappelijk vlak moeten mensen zich meer openstellen. We bestaan en zijn geen gevaar voor de samenleving, we maken er deel van uit."

Lees verder onder de video:

Video player inladen...

Moore reikt de rest van de samenleving de hand. "Vrouwen hebben het stemrecht niet gekregen door enkel met vrouwen te werken. Daarvoor was samenwerken met mannen nodig", zegt ze. "We kunnen racisme en homofobie alleen bestrijden als we met witte en heteropersonen samenwerken."

Meest gelezen