Archieffoto
TDWsport

Boeren kondigen acties aan tijdens Dwars door Vlaanderen en de Ronde

Landbouwers gaan morgen en mogelijk ook de dagen daarna actie voeren in de Vlaamse Ardennen, waar de wielerwedstrijden Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen plaatsvinden. De landbouwers willen aandacht vragen voor de moeilijkheden die de familiale landbouw ondervindt, vooral door wetgeving die almaar strenger wordt, zeggen ze. De spreekwoordelijke druppel is het nieuwe mestactieplan.

“Het is niet onze bedoeling overlast te veroorzaken, we willen vooral onze boodschap overbrengen en dat is een positieve boodschap”, zegt Lieven De Stoppeleire van het Algemeen Boerensyndicaat.

De landbouwers in de Vlaamse Ardennen zijn de wanhoop nabij, verklaart De Stoppeleire, die voorzitter is van het ABS in de Vlaamse Ardennen. De druppel die de emmer doet overlopen is het nieuwe Mestactieplan, MAP 6. "Er worden maatregelen door onze strot geduwd die niet haalbaar zijn, zoals nog meer teeltbeperkingen", aldus De Stoppeleire.

Prikactie

Om een statement te maken, start het ABS woensdag met een "prikactie" aan één van de toegangspoorten van de Vlaamse Ardennen in Oudenaarde aan het rondpunt op de N60 in Leupegem. "Als we niet gehoord worden, gaan de Vlaamse Ardennen op slot", klinkt het in een mededeling.

Details kan het syndicaat nog niet geven. Bedoeling is om dag per dag te bekijken hoe er op de acties wordt gereageerd. "Politiek en maatschappij moeten beseffen dat lokale voedselproductie cruciaal is en dat dit vandaag niet meer kan gegarandeerd worden door de steeds strengere wetgevingen", besluit De Stoppeleire.

Meest gelezen