Video player inladen...

Bolsonaro brengt opmerkelijk bezoek aan Klaagmuur: als eerste staatshoofd doet hij dat samen met Netanyahu 

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft als eerste buitenlandse staatshoofd ooit samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een bezoek gebracht aan de Klaagmuur in Jeruzalem. Dat wordt gezien als een symbolische stap, die andere staatshoofden decennialang hebben vermeden.

De Braziliaanse president is op vierdaags bezoek in Israël. Op de tweede dag van zijn reis bracht hij een bezoek aan de Klaagmuur. Opvallend was dat hij daarbij vergezeld werd door Benjamin Netanyahu. Het is de eerste keer dat een buitenlands staatshoofd samen met de Israëlische premier de Klaagmuur heeft bezocht.   

De voorbije decennia gingen staatshoofden uitsluitend als privépersoon naar de Klaagmuur. Zelfs de Amerikaanse president Donald Trump deed dat, toen hij in 2017 als eerste Amerikaanse president in functie het monument bezocht.

De Klaagmuur ligt in Oost-Jeruzalem, het stadsdeel dat Israël veroverde tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967, maar dat volgens de Verenigde Naties bezet gebied is. Buitenlandse staatshoofden hebben altijd vermeden om de Klaagmuur te bezoeken in het gezelschap van de Israëlische premier om de Palestijnen niet voor het hoofd te stoten. 

Campagne

Dat Bolsonaro nu wel samen met Netanyahu de Klaagmuur bezoekt, gebeurt niet toevallig kort voor de Israëlische verkiezingen van 9 april. Het past in de campagne van Netanyahu, maar komt ook Bolsonaro goed uit, die op die manier zijn evangelische achterban hoopt te behagen.

De Braziliaanse president gaf van meet af aan te kennen dat hij Israël steunt en voert daarmee een andere koers dan zijn voorgangers, die een tweestatenoplossing voorstonden in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Bolsanaro begon zijn vierdaagse bezoek aan Israël zondag met de opening van een diplomatiek kantoor in Jeruzalem.

Aanvankelijk had hij beloofd dat Brazilië in navolging van de Verenigde Staten zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou verhuizen, maar hij krabbelde terug omdat zo'n verhuizing zou ingaan tegen de handelsbelangen van Brazilië.  

Meest gelezen