Videospeler inladen...

Bredene wil zelf statiegeld voor plastic flessen en blikjes invoeren

Bredene wil al tegen volgend jaar, in 2020, statiegeld voor plastic flessen en blikjes invoeren. De burgemeester wil niet langer wachten op de Vlaamse regering die onlangs het statiegeld heeft uitgesteld tot minstens 2023. Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) begrijpt de frustratie en wil het probleem aanpakken, maar hij vindt dat gemeenten niet zelf hun statiegeld moeten regelen. 

Voor Steve Vandenberghe (SP.A) is het genoeg geweest. De burgemeester van Bredene wil tegen 1 januari volgend jaar statiegeld invoeren voor plastic flessen en blikjes. Het probleem is niet groter in Bredene dan in andere gemeenten, maar als de Vlaamse regering niets doet, moeten we zelf initiatief nemen, luidt het.

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux heeft 4 scenario's uitgewerkt om statiegeld in te voeren. Er zou een volledig lokaal statiegeldsysteem kunnen komen. Hoeveel je voor een leeg blikje krijgt en hoe dat praktisch uitgewerkt wordt, ligt nog niet vast. Het is niet evident om zoiets lokaal in te voeren, beseft de burgemeester. Er moet eerst een breed draagvlak komen voor de handelaars en inwoners.

40 procent minder zwerfvuil

De Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) steunt het initiatief van Bredene. Zij pleiten al langer voor een betere regelgeving, omdat ze zien dat veel andere landen het duidelijk beter doen. "Er zijn landen waar dat zeer efficiënt verloopt", zegt Nathalie Debast, woordvoerster van de VVSG. "Het zwerfvuil daalt er met 40 procent. In Vlaanderen kennen we dat systeem nog niet, vandaar dat de gemeenten naar oplossingen zoeken. Zwerfvuil stopt ook niet bij de gemeentegrenzen. We hopen dat we op een ruimere schaal naar oplossingen kunnen zoeken."

"Robin Hood van plastic"

Burgemeester Steve Vandenberghe noemt zichzelf de "Robin Hood van de plastic". Vorig jaar lanceerde hij ook al een rookvrij strand in Bredene. "Toen was daar heel wat kritiek op, nu vinden de meeste mensen het wel een goed idee. Oostende wil nu ook een rookvrij strand". Burgemeester Vandenberghe legt het voorstel om statiegeld in te voeren morgen voor aan alle kustburgemeesters.

Voor Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) is het statiegeld geen taboe. Toch vindt hij dat de gemeenten niet zelf een regelgeving rond statiegeld mogen invoeren. "Ik begrijp de ergernis van mensen over zwerfvuil, maar door op gemeentelijk niveau statiegeld in te voeren wordt een blikje frisdrank of een flesje duurder in bepaalde gemeentes. Voor ons mag de invoering van het statiegeld op de onderhandelingstafel komen voor de nieuwe Vlaamse regering", besluit Van den Heuvel.

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de reactie van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen