Video player inladen...

Canada warmt twee keer sneller op dan de rest van de wereld: 1,7 graden erbij sinds 1948

De klimaatverandering laat zich overal voelen, maar al zeker in Canada, waar de gemiddelde temperatuur met 1,7 graden is gestegen sinds 1948. Dat is ruim twee keer de gemiddelde stijging wereldwijd, die 0,8 graden Celsius bedraagt. Volgens de onderzoekers is de verandering effectief onomkeerbaar. De impact op natuur, mens en economie zal enkel nog groter worden, waarschuwen ze.

De gegevens staan in Canada's Changing Climate Report. Het is de eerste keer dat wetenschappers zo grondig hebben uitgezocht wat de impact van de klimaatverandering is specifiek voor Canada. Het is de bedoeling om dit rapport, dat besteld werd door het ministerie van Milieu, ook te gebruiken als basis voor politieke beslissingen in de nabije toekomst. Zo ligt er momenteel een koolstoftaks op tafel, wat verhitte discussies veroorzaakt.

Dit zijn enkele van de belangrijkste bevindingen van het rapport:

  • Het klimaat in Canada is opgewarmd en zal blijven opwarmen, onder invloed van menselijke activiteiten.
  • Zowel in het verleden als in de toekomst zal die opwarming ongeveer dubbel zo groot zijn als de opwarming wereldwijd.
  • De oceanen rond Canada zijn opgewarmd, verzuren en verliezen zuurstof.
  • De gevolgen van de wijdverspreide opwarming zijn al duidelijk zichtbaar in Canada, en zullen nog verergeren. Er valt minder sneeuw en vaker regen, hittegolven zullen nog extremer worden en koudegolven zullen minder extreem zijn. De warmte kan meer bosbranden veroorzaken, terwijl regenval intenser kan worden en overstromingen kan veroorzaken in de steden. Tegen de noordpool zullen gebieden vaker ijsvrij worden. Extreme droogtes kunnen tot watertekorten leiden, terwijl de kust zich moet opmaken voor een hogere zeespiegel. En dan is er nog de permafrost die steeds meer onder druk komt, een proces dat op zijn beurt het sterke broeikasgas methaan kan laten ontsnappen. 

In noordelijke gebieden in Canada, zoals de prairies, werd het gemiddeld 2,3 graden warmer sinds 1948

Canada is net als veel andere noordelijke gebieden gevoeliger voor de opwarming omdat het dicht tegen de noordpool ligt. Aan de noordpool gaat de opwarming sowieso een stuk sneller dan in de rest van de planeet, de zogenoemde Arctic Amplification. Dat komt onder meer omdat er zich door de opwarming processen in gang zetten die dezelfde opwarming verder stimuleren, zoals het smelten van sneeuw en ijs waardoor de zon minder weerkaatst wordt. 

De hoogste temperatuurstijgingen in Canada doen zich dan ook voor in het noorden, in de prairiegebieden en het noorden van British Columbia. Daar is er sprake van een gemiddelde stijging van 2,3 graden sinds 1948. De grootste effecten doen zich voor in de winter. 

Canada, het land van gletsjers, ijs, en sneeuwval (in de winter), "wordt door de klimaatverandering bedreigd in zijn pure identiteit", zegt professor Michael Mann van Penn State University daarover.  

Klimaatverandering bedreigt Canada in zijn pure identiteit

Tot 6,3 graden warmer in Canada tegen het einde van de eeuw

Omdat de hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer nu eenmaal lang doorwerkt op het klimaat, zal deze opwarming zich sowieso nog even doorzetten, wat we ook doen. "De eerste twintig jaar zal de opwarming even snel blijven doorgaan", schrijven de onderzoekers in hun rapport. 

Maar als we erin slagen onze uitstoot drastisch te beperken, kunnen we op termijn de snelheid van opwarming wel omlaag halen. Onderzoekers maakten een projectie voor de periode tussen 2081 en 2100: het kan dan 1,8 graden warmer zijn dan nu, als we erin slagen drastisch de CO2-uitstoot te reduceren. Ongeveer dezelfde stijging dus als tussen 1948 en nu. Maar als we een slechte leerling blijven in de CO2-klas, zal het tegen het einde van de eeuw 6,3 graden warmer zijn in Canada. 

Komt er een koolstoftaks?

Aan het rapport hebben ruim 40 wetenschappers meegewerkt. Als we niet drastisch onze CO2-uitstoot doen inkrimpen, vrezen zij voor tien keer zoveel dodelijke hittegolven en twee keer zoveel extreme regenval als nu. 

In Canada is een koolstoftaks momenteel een hot issue. Premier Justin Trudeau heeft net nog een koolstoftaks opgelegd aan vier provincies (Ontario, Manitoba, Saskatchewan en New Brunswick) omdat hij vindt dat ze te weinig doen. Er is sprake van 15 dollar per ton uitstoot, een bedrag dat in latere jaren kan stijgen. 

Tegenstanders zeggen dat zo'n taks de economie kan schaden, maar voorstanders wijzen op de langere termijn: dan zou de economie nog veel meer schade kunnen oplopen als er niets gebeurt.  De discussie ligt heel gevoelig, met verkiezingen op de agenda in Canada in oktober. 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen