Video player inladen...

Colruyt bant plastic wegwerpzakjes voor fruit en groenten

In de winkels van de Colruyt Group zal u tegen eind oktober geen plastic wegwerpzakjes meer vinden om groenten en fruit in te steken. Ze worden vervangen door herbruikbare polyester zakjes, zo kondigt de groep aan. Colruyt verwacht er 150 miljoen plastic zakjes per jaar mee uit te sparen.

Ook Colruyt doet zijn duit in het zakje in de strijd tegen plasticgebruik en -vervuiling. De supermarktgroep lanceert nog dit voorjaar een proefproject, met als doel de plastic zakjes tegen dit najaar helemaal te vervangen door herbruikbare exemplaren.

De herbruikbare zakjes doen begin juni hun intrede in de winkels van de Colruyt Group. Vanaf 19 juni zal je in vijftig winkels al geen wegwerpzakjes meer vinden. Dan gaat het om de 29 Bio-Planet-winkels en 21 andere winkels van de groep (Colruyt Laagste Prijzen, OKay, OKay Compact en Spar Colruyt Group) rond Lier, Kortrijk, Bergen en Dinant. Tegen eind oktober zullen alle winkels overgestapt zijn op de herbruikbare zakjes voor groenten en fruit en zullen daar dus geen plastic wegwerpzakjes meer te vinden zijn.

De nieuw ontwikkelde, polyester zakjes kunnen volgens de groep meer dan honderd keer hergebruikt worden, en ze mogen in de wasmachine. Ze kunnen tot 4 kilogram dragen. Hun gewicht (37 gram) wordt aan de kassa automatisch in mindering gebracht.

"We zijn hier al lang mee bezig", vertelt ons Christophe Dehandschutter, verkoopsdirecteur van Colruyt Laagste Prijzen. "We hebben alle mogelijke grondstoffen voor herbruikbare zakjes vergeleken en polyester kwam er als beste uit. Polyester is niet alleen stevig, maar heeft ook de laagste impact op de hele keten: er is minder water nodig voor de productie ervan, minder transport. De impact van bijvoorbeeld katoen is veel groter." 

5 gratis zakjes

Voor 2,50 euro krijg je 5 zakjes. "Dat is zo goed als de aankoopprijs", zegt Dehandschutter. "We maken daar geen winst op en je zal ze elders niet makkelijk goedkoper vinden."

Maar om hen te motiveren om af te stappen van de plastic zakjes zullen alle klanten met een Xtra-kaart bij hun eerste aankoop van groenten of fruit gratis vijf herbruikbare zakjes krijgen. Ook hier zal dat dus eerst het geval zijn in de testwinkels vanaf juni, daarna in de winkels in de rest van het land. Er zijn vandaag zo'n 4,5 miljoen mensen die zo'n Xtra-kaart hebben.

Ook de concurrentie wil af van plastic

Concurrenten Delhaize en Lidl hadden vorig jaar al laten weten dat ze de plastic zakjes in de fruit- en groenteafdeling schrappen. In de vestigingen van Carrefour Hypermarket en Market kan je met je eigen potjes, doosjes, of bokalen terecht aan de bedieningstogen om vlees, vis of kaas of beleg mee te nemen.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen