De brouwer komt steeds minder aan huis

Net als in de rest van het land, telt Oost-Vlaanderen steeds minder bierhandelaars die aan huis komen. 30 jaar geleden waren er nog meer dan 400, nu nog 96. In Brakel is de laatste bierhandelaar er gisteren mee gestopt.

"We zijn de cijfers beginnen bij te houden in 1991", zegt Guy Dewulf van FEBED, de vereniging van drankencentrales. In de statistieken telde hij in dat jaar 436 bierhandelaars in Oost-Vlaanderen. Die hadden een ronde waarbij ze aan huis leverden. In 2000 waren er nog 280 bierhandelaars en nu nog 96. 

De drankenzaken waren vaak te klein om te concurreren, of ze hadden geen opvolging omdat kinderen van brouwers de zaak niet wilden overnemen.

Net geen 100 jaar

Drankencentrale Van Cauwenberghe in Brakel was zo'n familiezaak die er op 1 april na 97 jaar mee gestopt is. "Het is met pijn in het hart" zucht Sonia die met haar broer in de zaak heeft gewerkt. Broer Luc was eigenaar, maar pensioengerechtigd en hij heeft besloten om de zaak stop te zetten, ook al was het mooi geweest om door te gaan tot 100 jaar, vindt Sonia.

De grootouders van Sonia en Luc hebben de zaak opgestart in 1922. Sonia is enthousiast als ze terugdenkt aan de gouden tijd van de jaren 60 en 70.  "Toen reden we rond met 4 camions en 70% van het cliënteel waren particulieren. Maar nu is de bierhandelaar die langs de straat loopt een uitstervend ras."

Redenen voor de teloorgang

Sonia ziet verschillende redenen voor de teloorgang van de brouwer aan huis. De schaalvergroting waarbij de kleine handelaars zich samen sloegen of elkaar opkochten om een grotere drankencentrale te beginnen speelde een rol. Maar ook het cafébezoek is achteruit gegaan, net als het aantal horecazaken. "We hadden vroeger bloeiende cafés als klant waar mensen gingen roken en kaarten. Maar dat roken mocht niet meer, het kaarten werd minder leuk en het drankverbruik ging ook achteruit. 

Bovendien, merkt Sonia op, zijn de generaties waar je aan huis levert, ook aan het verdwijnen: de mensen liggen in het ziekenhuis, gaan naar het rusthuis, of ze worden begraven.

De moderne tijd

Volgens Guy Dewulf van de vereniging van drankencentrales is er wat dat betreft wel hoop: de jonge generatie maakt gebruik van webshops. Meestal moet je je bestelling dan gaan afhalen, maar de nieuwste trend is dat die ook aan huis leveren. De brouwer aan huis dus, in versie 2.0.

Meest gelezen