Joe Biden, voormalig vicepresident van de Verenigde Staten.

Democratische hoop op presidentschap Joe Biden onder vuur na "ongewenste aanrakingen"

Voormalig Amerikaans vicepresident Joe Biden (76), van wie veel Democraten hopen dat hij in 2020 een gooi doet naar het presidentschap, ligt onder vuur. Al twee vrouwen beschuldigen hem van ongepaste aanrakingen. "'Waarom ruikt de vicepresident van de Verenigde Staten aan mijn haar?', dacht ik."

Joe Biden, goede vriend en voormalig vicepresident van Barack Obama, mag zonder gêne de lieveling van veel Democraten genoemd worden. Ondanks zijn gezegende leeftijd zien zij hem als de ideale Democratische presidentskandidaat en er wordt ook algemeen aangenomen dat Biden een gooi zal doen naar het presidentschap. 

Al is dat sinds vrijdag wel heel wat moeilijker geworden. Toen vertelde Lucy Flores, een Democrate uit Nevada, over een ongemakkelijke ervaring in 2014. Toen ze aan het podium stonden te wachten tijdens een campagnebijeenkomst zou Biden zijn handen op haar schouders gelegd hebben, aan haar haren geroken hebben en een kus op haar achterhoofd gedrukt hebben. "'Waarom ruikt de vicepresident van de Verenigde Staten aan mijn haar?', dacht ik. (...) Ik was beschaamd. Ik was geschokt. Ik was verward."

Gisteren kreeg ze steun van een tweede vrouw, Amy Lappos, die in het verleden voor de Democratische partij werkte. Tien jaar geleden zou Biden tijdens een geldinzamelingsactie haar gezicht in zijn handen hebben genomen en zijn neus tegen de hare hebben gedrukt. "Ongevraagde affectie is niet oké. Vrouwen als object beschouwen is niet oké."

Gemor en gemompel

Dat Biden zijn eigen, "aparte" manier heeft om met vrouwen om te gaan, was eigenlijk al alom bekend. Vier jaar geleden, toen de nieuwe minister van Defensie Ash Carter werd voorgesteld in het Witte Huis, legde Biden zijn handen op de schouders van diens echtgenote Stephanie en dat zorgde toen al voor gemor en gemompel op sociale media en in de Amerikaanse pers. En er circuleren al jaren heel wat meer foto's en video's van de fysieke interacties van Joe Biden waar sommige mensen ongemakkelijk van worden.

Drie Democratische presidentskandidaten - Elizabeth Warren, Amy Klobuchar en Julian Castro - lieten al weten dat Biden iets uit te leggen heeft. Biden zelf reageerde zondag met de boodschap dat hij in zijn publieke leven "talloze handen heeft geschud, knuffels heeft gegeven en affectie, steun en troost heeft geuit". "Niet een keer, nooit, dacht ik dat ik ongepast handelde."

Niet een keer, nooit, dacht ik dat ik ongepast handelde

Voormalig vicepresident Joe Biden

Hij zegt wel dat hij de kritiek ter harte neemt. "We leven in een belangrijk tijdperk, waarin vrouwen aanvoelen dat ze hun ervaringen kunnen en moeten delen. En mannen moeten daar aandacht voor hebben. En dat zal ik ook doen."

Meest gelezen