"Deze zeeschildpadjes kunnen 100 jaar oud worden", of toch niet?

"Ze hebben geen moeder om over hen te waken. Ze zijn overgeleverd aan de grillen van de natuur, aan de roofdieren die op hen zitten te wachten. Maar als alles goed gaat, dan kunnen deze diertjes 100 jaar oud worden in de oceaan. En daarom is het belangrijk dat we hun toekomst veilig stellen", aldus presentatrice Liz Bonnin van het het BBC-programma "Blue Planet Live" afgelopen zondag. Bonnin toonde samen met haar woorden hoe 6 babyschildpadjes uit een emmer vanop het strand van Heron Island, Australië, "onder bescherming" naar de zee mochten kruipen, omdat ze er juist zo belangrijk voor waren. Maar dat was buiten een toevallig passerende zeemeeuw gerekend, die in een van de schildpadjes een makkelijke prooi zag. Bonnin kreeg vervolgens op sociale media de wind van voren, wat de BBC zelfs tot een reactie noopte.

De rechtstreekse verbinding met Australië maakte dat men in de regiekamer van het programma alvast erg oplettend moest zijn, mocht er iets onverwachts gebeuren. Toen de zeemeeuw zijn aanval op het schildpadje inzette, werd dan ook snel overgeschakeld naar een andere camera. Maar toen was het kwaad al geschied:

Op sociale media volgden reacties als:

Ook tv-presentator Piers Morgan kwam gisteren in “Good morning Britain” op het voorval terug: "Toen je zei dat de schildpadden 100 jaar oud konden worden, moesten we vaststellen dat ze nog geen 5 seconden oud werden. Je hebt het dan ook nog eens over onze verantwoordelijkheidszin, maar je kan zelf die diertjes niet even in het oog houden, zodat je een zeemeeuw kan verhinderen er met eentje vandoor te gaan."

Op nieuwswebsite The Telegraph verdedigde een woordvoerder van BBC de beelden als volgt: "De zeeschildpadjes kunnen niet onmiddellijk in de zee gedropt worden. Het is belangrijk dat ze via het strand in het water wandelen. Het kan dus gebeuren dat een ander dier hiervan gebruik maakt om zichzelf te voeden, of zijn eigen kleintjes. Dan moeten ook wij de natuur op haar beloop laten en kunnen we niet ingrijpen. Slechts weinige schildpadjes geraken levend en wel in het water. Het is voor hen alvast een eerste test."

Meest gelezen