AFP or licensors

"Salvator mundi" van Leonardo da Vinci, het duurste schilderij ter wereld, is plots verdwenen

Een meesterwerk van de Italiaanse Renaissance-meester Leonardo da Vinci, genaamd "Salvator mundi", is spoorloos verdwenen. Met een kostenplaatje van 400 miljoen euro is het het duurste schilderij ter wereld. Een hechte vriend van de kroonprins van Saudi-Arabië kocht het in 2017 op een veiling met de bedoeling om het in het Louvre-filiaal van Abu Dhabi te hangen, maar dat is niet gebeurd.

In november 2017 kocht een prins die bekend is met het Saudische koningshuis, het kunstwerk op een veiling. In 2018 werd deze koper, Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud, de nieuwe minister van Cultuur in Saudi-Arabië.

Raadsel

Een maand na de koop was het Louvre in Abu Dhabi helemaal in zijn nopjes. De cultuurafdeling van het Louvre in Abu Dhabi had al vrij snel het nieuws aangekondigd dat het schilderij een maand na de veiling in het museum zou komen te hangen. 

Maar daar is "Salvator mundi" nog nooit tentoongesteld. Volgens The New York Times zei het museum in een later persbericht dat de tentoonstelling moest worden uitgesteld. Nooit werd duidelijk waarom precies, want vragen van de internationale pers weigerden ze te beantwoorden. Maar nu blijkt dat het schilderij zoek is. Medewerkers van het Louvre in Abu Dhabi zeggen tegen The New York Times niet te weten waar het schilderij zich nu bevindt. Ze staan voor een raadsel. 

De tekst loopt door onder de foto.

"De kunstliefhebbers beroven van een meesterwerk van dergelijke zeldzaamheid  is zeer oneerlijk", zegt een professor aan het Instituut voor de Schone Kunsten van de Universiteit van New York tegen de Amerikaanse krant. Of er inderdaad diefstal is gepleegd, is niet duidelijk.

De kunstliefhebbers beroven van een meesterwerk van dergelijke zeldzaamheid is zeer oneerlijk

Professor universiteit New York

Ook het Louvre in Parijs, dat zijn naam aan het museum in Abu Dhabi hangt, zegt niet te weten waar "Salvator mundi" is. Volgens diverse media zou de oorspronkelijke koper, Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud, het pronkstuk ook niet in huis hebben. En dus vragen kunsthistorici, cultuurliefhebbers en museummedewerkers zich dringend af waar het wel gebleven is.

500-jarig bestaan

Het schilderij waarop Jezus Christus is afgebeeld zou rond het jaar 1500 geschilderd zijn. Een conservator en een professor van de universiteit van New York constateerden dat het schilderij van de beroemde Italiaanse schilder is.

Ter gelegenheid van de 500e verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci hopen ambtenaren in Abu Dhabi en Frankrijk nog altijd dat het schilderij zo snel mogelijk weer opduikt. 

Meest gelezen