Video player inladen...

EHBO voor iedereen: app van Rode Kruis helpt omstaanders in crisissituaties

Het Rode Kruis heeft een app ontwikkeld die zegt wat je moet doen in crisissituaties, bijvoorbeeld als iemand een hartaanval krijgt, hevig bloedt of dreigt te stikken. Zo'n app kan mensen helpen want vaak is de kennis van EHBO (Eerste Hulp Bij Ongevallen) gebrekkig.

Het kan iedereen overkomen: naast je zijgt iemand neer en krijgt een hartstilstand, iemand begint hevig te bloeden, er is verstikkingsgevaar of iemand vertoont verschijnselen van vergifitiging. Wat doe je dan? Niet evident want veel mensen weten amper wat te doen dan.

"Zowat 80 procent van de Vlamingen weet niet wat er moet gebeuren in zulke situaties. Dat is heel heel veel. En uit angst om iets fout te doen, gebeurt er dan ook effectief vaak niets. We willen met de app nu zoveel mogelijk mensen in staat te stellen om de basishulp te beheersen", zegt Ine Tassignon van Rode Kruis Vlaanderen. "De app helpt bij ernstige situaties zoals een hartstilstand, maar ook in  het geval van verslikken of een schaafwonde bijvoorbeeld. In beide gevallen, levensbedreigend of niet, is het heel belangrijk dat er snel gereageerd wordt. En die app helpt daarbij."

"Er is geen reden meer om niets te doen, de app vertelt het je wel. Er is ook een audiofunctie die het mogelijk maakt om tijdens de hulpverlening je handen vrij te houden. De app vertelt je letterlijk wat je moet doen als het noodlot toeslaat."

Basiskennis EHBO haal je gewoon uit je achterzak

Ine Tassignon, Rode Kruis Vlaanderen

Voldoende kennis van EHBO (Eerste Hulp Bij Ongevallen) is niet iedereen gegeven, maar dat mag geen probleem meer vormen, voegt Tassignon eraan toe: "Die basiskennis heeft iedereen die de app gebruikt nu, je hoeft eigenlijk niet opgeleid te zijn. Je kan die kennis nu gewoon uit je achterzak halen. Nu, in levensbedreigende situaties raden we wel altijd aan om eerst de hulpdiensten te bellen. Maar in afwachting van die hulpdiensten is het van belang dat er correct en snel gereageerd wordt. En dan is de app van levensbelang."

Binnen de app is er ook een apart luik voor de defibrillatoren, de zogenoemde AED-toestellen die levensreddend kunnen zijn bij hartstilstanden: "Vanaf 15 april kan je een kaartje oproepen waarop alle geregistreerde toestellen in Vlaanderen staan. Stel dat je naar een optreden gaat, een museum of iets anders op een openbare plaats, dan kan je altijd direct zien waar het dichtste AED-toestel in de buurt is."

Snelheid en kennis van zaken is belangrijk in zulke gevallen: "Zeker, want wanneer een slachtoffer binnen de 3 tot 5 minuten een stroomstoot krijgt, wanneer dus op tijd wordt gereanimeerd, dan stijgt de overlevingskans met 50 tot 70 procent", zegt Tassignon.

De app bestaat trouwens uit twee luiken: "Als je op de doe-knop klikt, verschijnt er een lijstje van veel voorkomende levensbedreigende situaties. Dan verder klikken, geeft je een stappenplan van wat je moet doen. Reactief noemen we dat."

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Totaalpakket van alle mogelijke letsels en aandoeningen, je weet altijd wat je moet doen

"Maar er is ook een leermogelijkheid. Je kan de app erbij nemen om proactief te zijn, om je voor te bereiden op mogelijke crisissituaties, je krijgt dan basistips over eerste hulp.  Deze app biedt echt een totaalpakket van alle mogelijke letsels en aandoeningen, je weet altijd wat je moet doen."

Een gratis app is het, te vinden in de klassieke webwinkels als App Store en Play Store, zoeken op "eerste hulp Rode Kruis".

Meest gelezen