Europees Parlement wil andere naam voor "veggieburger"

De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil niet dat vegetarisch "vlees" nog onder de naam "burger" of "steak" in de winkel ligt. Een ruime meerderheid (25 tegen 6) stemde voor een verbod, maar dat komt er niet meteen. Het voltallige parlement moet nog instemmen.

Het Europees landbouwbeleid moet herzien worden. In de commissie Landbouw van het Europees Parlement werd gisteren gestemd over hoe dat beleid er moet uitzien. Die nieuwe regels moeten er vanaf 2021 zijn. Opvallend: er werd ook gestemd over de benaming van vegetarische producten. Die mogen geen vleesbenamingen meer krijgen, vond een meerderheid van de commissie. 25 parlementsleden stemden voor het verbod, 6 tegen. Ook zuivelproducten vallen onder het voorstel, want dat zegt dat plantaardige producten in hun benaming niet naar vleesproducten mogen verwijzen. De commissie wil dus geen vegaburgers of sojamelk meer.

Aan die beslissing ging een heel debat vooraf, zegt de Franse rapporteur Eric Andrieu van de socialistische fractie. "Een meerderheid van de parlementsleden wil klaarheid scheppen. We hebben ons niet laten beïnvloeden door de vleeslobby. Onze beslissing gaat over gezond verstand. Laten we andere benamingen zoeken voor de nieuwe vegetarische producten en het  woord steak voor een echte steak behouden. Dat maakt het alleen maar makkelijker voor de consument. Ze moeten een eerlijke benaming krijgen voor wat er op hun bord komt."

De beslissing van de landbouwcommissie betekent nog niet dat het verbod er meteen komt. Het voltallige parlement moet nog stemmen en dat zal pas na de Europese verkiezingen in mei gebeuren. Daarna moet er ook nog een akkoord gevonden worden met de lidstaten en de Europese Commissie.

 

Meest gelezen