Geldboete voor landbouwer en transportfirma voor illegale vrachtwagenparking tijdens eindejaarsperiode 2015

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft geldboetes van 3.000 euro, deels met uitstel, opgelegd aan zowel de landbouwer als de zaakvoerder van een transportfirma uit Opglabbeek. Tijdens de eindejaarsperiode van 2015 lieten ze een tweehonderdtal vrachtwagens van een Hongaarse firma parkeren op een veld van de boer. 

Kerstperiode, 2015. Beelden van zo'n 200 geparkeerde vrachtwagens in een veld in Opglabbeek gingen de wereld rond. 

Het Openbaar Ministerie startte een onderzoek. Wat bleek? Tijdens de eindejaarsperiode zocht het Hongaarse transportbedrijf een plaats om de vrachtwagens die in die periode in België rondreden een tijd te parkeren, zodat de chauffeurs de feestdagen in hun thuisland konden doorbrengen. De Hongaarse firma contacteerde hiervoor een firma uit Opglabbeek. De zaakvoerder zocht en vond een landbouwer die zijn gronden 17 dagen lang wilde verhuren aan de Limburgse transportfirma. Met enkele verplaatsbare metalen hekken werd een parking gecreëerd die gedeeltelijk in agrarisch en natuurgebied lag.

Op het terrein werden zeventien dagen lang zowat tweehonderd vrachtwagens geparkeerd. Voor de huur kreeg de boer 3.460 euro. De transportfirma uit Opglabbeek stuurde een factuur van 37.268 euro voor de tijdelijke parking naar de Hongaarse transportfirma.

Maar de parking was illegaal. Omdat zowel de landbouwfirma als de transportfirma uit Opglabbeek en hun respectievelijke zaakvoerders geen milieuvergunning aanvroegen voor de tijdelijke parking en een minnelijke schikking niet betaalden, moesten ze het vorige maand voor de correctionele rechtbank van Tongeren komen uitleggen. Van de Tongerse strafrechter kregen de zaakvoerders en hun respectievelijke firma's elk een geldboete van 3.000 euro, waarvan een groot deel met uitstel. Ook werd de helft van de winst die de firma's maakten, verbeurdverklaard.

Meest gelezen