AFP or licensors

Tsipras brengt als eerste Griekse premier officieel bezoek aan Noord-Macedonië: "Historische dag"

De Griekse premier Alexis Tsipras is op bezoek in Noord-Macedonië. Het is het eerste officiële bezoek van een Griekse regeringsleider aan de voormalige Joegoslavische deelrepubliek sinds die bijna 30 jaar geleden de onafhankelijkheid uitriep. Al die tijd waren de verhoudingen gespannen door onenigheid over de naam van de Griekse noorderbuur.

De Griekse premier Alexis Tsipras is met tien ministers en verschillende zakenmensen aangekomen in Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. Hij begon de dag met enkele selfies voor het regeringsgebouw, samen met zijn Noord-Macedonische ambtsgenoot Zoran Zaev. "Een historische dag", tweette de Noord-Macedonische premier.

Beide regeringsleiders zullen een reeks vriendschapsverdragen tekenen, onder meer om de samenwerking op het gebied van handel en defensie te vergemakkelijken. 

Symbolisch bezoek

Het bezoek is symbolisch, want de relatie tussen Griekenland en zijn noorderbuur was bijna 30 jaar lang gespannen door een aanslepende naamskwestie. Toen de voormalige Joegoslavische deelrepubliek Macedonië in 1991 de onafhankelijkheid uitriep, trad ze toe tot de Verenigde Naties onder de naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. 

De naam lag erg gevoelig bij de Grieken, omdat zij ook een provincie Macedonië hebben, en omdat ze vinden dat de naam uitsluitend tot het Griekse historische erfgoed behoort. De kwestie verzuurde de relatie tussen beide buren zozeer dat Griekenland ook de toetreding van Macedonië tot de NAVO blokkeerde. 

In juni vorig jaar kwamen de buren tot een compromis, dat begin dit jaar aan beide kanten van de grens werd bekrachtigd: de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië heet voortaan Noord-Macedonië. Het land wordt ook de volgende NAVO-lidstaat. 

Meest gelezen