Honden aan de leiband houden moet vermijden dat koeien ziek worden

Boerenbond roept op om honden aan de leiband te houden. De uitwerpselen van honden zijn namelijk schadelijk voor de koeien. Boerenbond start zijn campagne in Gent, De Pinte, Nazareth en Deinze.

“Hou jij voor mij je hond aan de lijn? Dat vinden mijn koeien fijn?”, die boodschap is binnenkort overal te zien in Gent, De Pinte, Nazareth en Deinze. Het gaat om een actie van Boerenbond. De organisatie roept op om honden aan de leiband te houden. De bedoeling is dat deze campagne uiteindelijk verder gaat dan Gent, De Pinte, Nazareth en Deinze.

Zieke koeien

Het is belangrijk dat honden aan de leiband blijven, omdat koeien ziek kunnen worden door de uitwerpselen van honden. “Het is eigenlijk zo dat er in de uitwerpselen van honden een bepaalde parasiet kan voorkomen. Neospora heet de parasiet.”, vertelt Stijn De Roo van Boerenbond. “Die parasiet kan koeien besmetten en dat kan leiden tot de misvorming van een kalfje, of zelfs een doodgeboren kalfje. Er bestaat geen geneesmiddel tegen de ziekte. Dus vandaar roepen we de wandelaars op om ook in mooie landelijke gebieden de hond aan de lijn te houden.”

Meest gelezen