Video player inladen...

Koning bezoekt Belgische militairen in Estland: "Ook na brexit goede samenwerking met de Britten"

Koning Filip en minister van Defensie Didier Reynders (MR) hebben de Belgische soldaten bezocht die in Estland worden ingezet in het kader van de versterking van de oostelijke NAVO-flank. Het is al de derde keer dat ons land troepen inzet in zo'n groep, maar het is de eerste keer dat zij onder Brits bevel staan. Volgens Reynders bewijst België dat een goede defensiesamenwerking met de Britten mogelijk is ook na de brexit.

België neemt sinds 2017 deel aan de versterking van de NAVO-oostflank, de "enhanced Forward Presence" (eFP). In 2017 en 2018 maakten Belgische militairen zo deel uit van de gevechtstroepen in Litouwen onder Duits bevel. Nu is dat dus voor het eerst onder Brits commando.

"Dat verandert heel wat", aldus Reynders in de Estse stad Tapa, waar de 264 Belgische soldaten nog tot begin mei zijn ingezet. "Het is heel nuttig om met alle partners samen te werken. Met de Britse partner bewijzen wij dat het mogelijk is om goed samen te werken ook na de brexit. De volgende maanden en jaren zullen we ook voortgaan met de goede samenwerking met de Britten op vlak van defensie en veiligheid."

Het is belangrijk dat de NAVO zijn solidariteit toont met de landen die aan Rusland grenzen

Minister van Defensie Reynders

In het kader van de eFP zijn in de Baltische landen en Polen gevechtstroepen ontplooid. De eFP is een antwoord op de dreiging van Rusland die de oostelijke landen ervaren sinds het conflict in Oekraïne. "Rusland wordt hier meer als een bedreiging beschouwd dan bij ons", aldus Reynders. Hij wijst daarvoor op de geografische ligging en op de historische context. "Het is belangrijk dat de NAVO zijn solidariteit toont met de landen die aan Rusland grenzen. Dat geldt voor de Baltische staten en voor Polen."

Koning Filip in militair uniform

De koning en de minister woonden op de basis in Tapa een demonstratie van de Belgische troepen bij, in aanwezigheid van generaal Marc Compernol, de chef Defensie (CHOD), en generaal Marc Thys, de commandant van de Landcomponent. De koning had voor de gelegenheid zijn kostuum ingeruild voor een militair uniform.

De militairen simuleerden een aanval en de evacuatie van een gewonde soldaat. Daarna stelden de soldaten de koning en de minister verschillende instrumenten en systemen voor. Koning Filip en minister Reynders reden ook mee in een Piranha-pantservoertuig van het Belgische leger. "Deze was speciaal, met de koning aan boord", aldus Reynders.

Van september tot december versterken opnieuw zowat 250 Belgische militairen de oostelijke NAVO-flank, ditmaal onder Duits bevel in de battlegroup in Rukla.

De koning en de minister waren op werkbezoek in Estland. De koning had een audiëntie met president Kersti Kaljulaid in het presidentiële paleis in de hoofstad Tallinn. Daarna woonde de vorst een demonstratie bij in het "e-Estonia briefing centre". Estland, een digitale pionier, stelde er vernieuwingen voor op het vlak van interacties tussen burgers, bedrijven en de overheid.

Koning Filip en president van Estland Kersti Kaljulaid

Sinds 20 jaar maken de Estse overheidsdiensten gebruik van digitale tools. "Het is tot op een punt gekomen dat je zo goed als alles wat je moet doen met de regering, of je nu een ondernemer of een burger bent, online kan doen. Behalve als je trouwt bijvoorbeeld, dan moet je opdagen, of als je een huis koopt en je bij de notaris moet zijn", aldus Siim Sikkut, informatiedirecteur bij de Estse overheid en een van de verantwoordelijken van het briefingscentrum.

"Dit maakt het leven makkelijker en levert tijdswinst op. Tijd is geld, letterlijk voor bedrijven maar ook voor burgers. Ze kunnen die gewonnen tijd productiever gebruiken, of met hun gezinnen doorbrengen." De toepassing van digitale handtekeningen leidt volgens Sikkut alleen al tot een tijdswinst die 2 procent van het bbp bedraagt. "Als gevolg hebben we meer productiviteit", zei hij.

Minister van Defensie en Buitenlandse Zaken Didier Reynders gaat morgen nog naar Washington, waar hij de vergadering van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken bijwoont. De NAVO bestaat morgen 70 jaar.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen