Mick Jagger moet hartoperatie ondergaan, maar "hij zal snel weer op een podium staan"

Mick Jagger, de 75-jarige frontman van de Rolling Stones, zal eind deze week geopereerd worden aan zijn hart. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Volgens cardioloog Pedro Brugada zijn hartproblemen zeker niet zeldzaam op die leeftijd. Fans moeten zich niet ongerust maken, aangezien Jagger over een goede conditie beschikt. Dat zegt hij in het radioprogramma "De wereld vandaag". 

Zaterdag maakten de Stones bekend dat hun concerten in de VS en Canada voorlopig niet zouden doorgaan. "Mick krijgt doktersadvies om niet op tournee te gaan en heeft een medische behandeling nodig. De dokters verwachten dat hij volledig zal herstellen", klonk het toen in een mededeling op Twitter. Sindsdien speculeren de fans over de behandeling die Jagger te wachten staat.

Intussen melden verschillende media, waaronder het toonaangevende muziekblad Rolling Stone, dat het om een hartoperatie gaat, waarbij - afhankelijk van de bron - een hartklep vervangen zal worden of een stent geplaatst zal worden. De operatie zou vrijdag gebeuren, in een ziekenhuis in New York. 

Geen zorgen om Jagger

De hartproblemen bij Jagger zijn, net als bij zijn leeftijdsgenoten, zeker niet zeldzaam. Dat ziet ook professor Pedro Brugada, cardioloog aan het UZ Brussel. "Mick Jagger is al 75, dan komen zulke problemen vaker voor. Hartkleppen zijn "mechanische" onderdelen van het lichaam, en die verslijten nu eenmaal."

Volgens Brugada zullen de chirurgen vooral proberen om de hartkleppen te repareren, zonder ze te vervangen. Bij vervanging moeten er namelijk kunstmatige hartkleppen komen en bloedverdunners worden gebruikt. "In dat geval moet er wekelijks gecontroleerd worden of het bloed wel goed verdund is, om geen gevaarlijke situaties te krijgen. Een reparatie is dus altijd beter", voegt Brugada toe.

Jagger is een atleet. Hij is goed getraind en heeft een sterke conditie, en dat is zeer belangrijk bij hartoperaties
Pedro Brugada, cardioloog UZ Brussel

Desondanks verzekert Brugada de fans van de Stones dat alles goed zal komen met hun favoriete leadzanger. "We moeten ons geen zorgen maken. de technologie is op dat vlak ver geëvolueerd. Jagger is bovendien een atleet. Hij is goed getraind en beschikt over een sterke conditie. Dat is zeer belangrijk in het geval van hartoperaties. Het zal niet lang duren voor hij weer op een podium staat."

Beluister hier het gesprek met professor Pedro Brugada in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen