Video player inladen...

Iraanse minister Buitenlandse Zaken: "Amerikaanse sancties houden noodhulp bij overstromingen tegen"

Iran wordt sinds ruim een week door zware regenval en massale overstromingen geteisterd. In het hele land zouden al 45 mensen omgekomen zijn door het noodweer. Maar door de Amerikaanse sancties komt de verlening van noodhulp in gevaar.

Zowel in de noordelijke provincie Elboers als in het zuiden van het land zijn wegen weggespoeld en dorpen overstroomd. In de zuidwestelijke provincies Khuzestan en Lorestan zijn tienduizenden mensen geëvacueerd nadat rivieren buiten hun oevers waren getreden.

Volgens de weerkundige dienst gaat het om de ergste regenval in meer dan 10 jaar. Het Iraanse regime krijgt de kritiek dat het geen buitenlandse hulp toelaat, maar het is tegelijk niet in staat om zelf de nood te lenigen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zegt dat het gebrek aan hulp mede veroorzaakt wordt door de sancties die door de Verenigde Staten worden opgelegd. Via Twitter liet Zarif gisteren weten dat de grote druk van Amerika op het land de inspanningen van de Iraanse Rode Halvemaan bedreigt.

Ook stelt hij dat middelen die nodig zijn bij hulpverlening, zoals helikopters, het land moeilijk binnen kunnen door de sancties. Lokale autoriteiten hebben meermaals om meer helikopters gevraagd om afgelegen gebieden te kunnen bereiken.

Inmiddels hebben de overstromingen al aan 45 mensen het leven gekost en vele anderen hebben hun huis verloren. In sommigen delen van het land is de noodtoestand afgekondigd.

Meest gelezen