Openbaar vervoer in Antwerpen blijft heel de dag verstoord door spontane vakbondsactie

In Antwerpen is het openbaar vervoer voor de rest van de dag ernstig verstoord door een vakbondsactie. Chauffeurs van De Lijn van de stelplaats Zurenborg rijden vandaag niet meer uit na een informatievergadering over twee gevallen van agressie vrijdag.

In Antwerpen raakte het openbaar vervoer vrijdag al ernstig verstoord. Twee chauffeurs van De Lijn werden slachtoffer van agressie. Daarop besloten een aantal andere chauffeurs terug naar hun stelpaats te keren.

Volgens de socialistische vakbond ACOD zijn de incidenten het zoveelste geval van agressie op een buschauffeur van De Lijn. "De mensen voelen zich te weinig gesteund en opgevangen", reageerde sectorsecretaris Geert Vermunicht.

De agressie moet stopen. Mensen zijn geen boksballen

Geert Vermunicht, ACOD

Gisteren kwam er een agressiecomité samen dat zich over het incident  zou buigen. De chauffeurs van De Lijn zaten vanmorgen samen om de uitkomst van dat comité te bespreken. Na het infomoment hebben de chauffeurs van de stelplaats Zurenborg besloten om vandaag niet meer uit te rijden. 

Hierdoor blijft de dienstverlening op de Antwerpse stadsbuslijnen de rest van de dag zwaar verstoord. Het gaat om de lijnen 13, 14, 17, 19, 20, 21, 22, 23, 30, 33, 40, 142 en 762. De trams rijden wel en ook de streekbussen die de stad bedienen, rijden normaal.

Elk geval van agressie is er één te veel, maar het werk neerleggen, betreuren wij

Tom Van de Vreken, woordvoerder De Lijn

De Lijn heeft begrip voor de bezorgdheden van de chauffeurs, maar betreurt ook de actie. "Elk geval van agressie is er één te veel", verduidelijkt Tom Van de Vreken van De Lijn. "Agressie stopt jammer genoeg niet aan de deuren van de bus of tram. Het werk neerleggen betreuren wij echter omdat de reiziger er ook het slachtoffer van is."

De Lijn benadrukt ook nog dat de opvang vrijdag van de chauffeurs volgens de regels was. "Er was snel bijstand van de controleurs en de hulpdiensten. Eén chauffeur is begeleid tot in het ziekenhuis", zegt Van de Vreken.

Meest gelezen