Video player inladen...

Antwerps parket pikt kritiek op drugsaanpak niet: "We behalen effectieve resultaten"

Het Antwerpse parket heeft gereageerd op de scherpe kritiek die het de voorbije tijd kreeg in de strijd tegen drugscriminaliteit. De perceptie? "Te weinig expertise, te traag of geen resultaten", klinkt het. "Klopt niet, we behalen effectieve resultaten", zegt Stéphanie Chomé van het parket. "Maar we kunnen het niet alleen, dit moet geïntegreerd aangepakt worden."

In het weekblad Humo hebben twee topfiguren van het Antwerpse parket en de politie, Ken Witpas en Manolo Tersago, scherpe kritiek geuit op de aanpak van de "war on drugs" in hun stad. De afgelopen weken werd Antwerpen regelmatig opgeschrikt door explosies en er kwamen zelfs extra veiligheidsmaatregelen. In een reactie benadrukt burgemeester De Wever dat hij de samenwerking met het parket en de politie wil versterken. "Maar als politiediensten onderling zwarte pieten doorschuiven, dan winnen alleen de criminelen. Aan dit soort commentaar heeft de Antwerpenaar niets."

Als politiediensten onderling zwarte pieten doorschuiven, dan winnen alleen de criminelen

Bart De Wever - burgemeester Antwerpen

Witpas en Tersago wilden hun standpunt niet herhalen bij VRT NWS, maar het Antwerpse parket heeft nu wel officieel gereageerd. "We begrijpen de ongerustheid, maar we hebben de indruk dat er in het maatschappelijke debat nogal snel gekeken wordt naar het parket en de politiediensten als het gaat over het terugdringen van internationale drugstrafieken en de criminaliteit en problemen die daarmee samengaan. Er is ook een perceptie ontstaan dat het parket en de politie niet over voldoende expertise beschikken, geen resultaten boeken of te traag werken. Dit is in strijd met de effectieve resultaten die behaald worden, op de rechtbank, en met de zeer complexe onderzoeken die we nu al jaren met succes voeren", zegt woordvoerder Stéphanie Chomé.

Er is een perceptie dat het parket en de politie niet over voldoende expertise beschikken, geen resultaten boeken of te traag werken

Parket Antwerpen

Toch benadrukt Chomé dat ze het niet alleen aankunnen. "We geloven in een geïntegreerde samenwerking tussen de verschillende partners – bestuur, haven, parket, politie, die elk vanuit hun verantwoordelijkheid nieuwe resultaten kunnen boeken. Daar willen we voor gaan. Het Stroomplan lijkt daar het perfecte kader voor. Het klopt dat er nog enkele barrières zijn, maar we zijn overtuigd dat we die kunnen overwinnen als we blijven samenwerken."

Ze vervolgt: "We hebben niet de indruk dat meneer De Wever tégen een samenwerking is. Integendeel. We werken goed samen en hebben begrip voor zijn ongerustheid, maar het strafrechtelijke alleen is niet voldoende. Een repressieve aanpak is maar een klein stukje van de oplossing."

We hebben niet de indruk dat meneer De Wever tégen een samenwerking is. Integendeel

Parket Antwerpen

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen