Video player inladen...

Politie controleert opnieuw massaal uw snelheid: flitsmarathon in 26 Europese landen

Om 6 uur vanmorgen is opnieuw een flitsmarathon gestart. Die wordt georganiseerd door de federale politie en 127 lokale politiezones. Niet alleen in ons land vindt de actie plaats, in totaal doen 26 Europese landen eraan mee.

Vijf jaar oud is het begrip flitsmarathon intussen al. U kent de opzet wel: de federale politie en heel wat lokale politiezones zetten 24 uur lang extra in op snelheidscontroles. Vaste en mobiele flitscamera's moeten snelheidsduivels onderscheppen, op heel wat Belgische wegen. Op die manier wil de politie bestuurders sensibiliseren om zich aan de snelheid te houden.

127 lokale politiezones doen vandaag mee aan de flitsmarathon. Die is gestart om 6 uur vanmorgen, en duurt dus tot morgenochtend 6 uur. De actie wordt niet alleen in ons land georganiseerd, maar past in een Europese sensibiliseringsweek. In totaal vindt vandaag in meer dan 26 Europese landen zo'n flitsmarathon plaats.

De federale politie in ons land hoopt naar eigen zeggen zo weinig mogelijk boetes uit te schrijven. "Een gedrags­verandering bij de weggebruiker kan niet anders dan een positieve impact hebben op de verkeersveiligheid. Dat leidt automatisch tot minder ongevallen en, bijgevolg, tot minder slachtoffers die jaarlijks door overdreven snelheid om het leven komen", klinkt het in een mededeling.

Dat het organiseren van een flitsmarathon op z'n minst die 24 uur tot een gedragsverandering leidt, moest een onderzoek van verkeersinstituut Vias eind vorig jaar duidelijk maken. Die had in de week vóór de marathon de snelheid gemeten op verschillende plaatsen waar de politie later zou controleren. Op al die locaties lag de gemiddelde snelheid inderdaad lager tijdens de marathon.

Tijdens die vorige flitsmarathon, in oktober 2018, stelde de politie 27.877 snelheidsovertredingen vast. Dat waren er ruim 5.000 minder dan de editie daarvoor.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen