Video player inladen...

Romeo en Julia eindelijk samen: "We kijken heel erg uit naar wat er gaat gebeuren"

Na meer dan 10 jaar van noodgedwongen vrijgezellenleven heeft Romeo dan toch een Julia aan de haak geslagen. De Sehencuas waterkikker uit Bolivia was al die tijd de laatst bekende van zijn soort. Een ludieke doch dringende oproep via een datingsite resulteerde in een match. Sinds begin maart woont het stel samen, en vanaf 3 april komen ze wekelijks op Facebook live. 

Toen zijn verzorgers hem 10 jaar geleden in het Natural History Museum in Cochabamba verwelkomden, bleek Romeo de laatst levende van zijn soort. Jarenlang hielden natuurbeschermers zoektochten naar een wijfje maar die bleven tevergeefs. Zijn biologische klok ging steeds luider tikken want Sehuencas kikker (Telmatobius yuracare) leeft gemiddeld zo'n 15 jaar. Romeo kreeg van zijn verzorgers een datingprofiel op Match.com, met een crowdfunding-actie aan gekoppeld, en begin dit jaar werd onder luid gejuich een Julia gevonden en overgebracht. 

Op 1 maart hadden ze hun eerste afspraakje, en dat verliep voorspoedig. Romeo liet zowaar zijn lokroep horen, en dat had hij sinds 2017 niet meer gedaan. Alleen heeft hij nog niet de exacte paarhouding gevonden. Een mannetjeskikker grijpt het wijfje in een welbepaalde positie (amplexus) vast en blijft zo zitten -sommige soorten wel weken of maanden- tot hij de eitjes heeft bevrucht terwijl zij ze legt. "Wij kijken heel erg uit naar wat er gaat gebeuren", zegt Sophia Barron van het National History Museum Alcide d'Orbigny in Cochabamba, "want we weten niets over de natuurlijke historiek of over de ecologie van deze soort."

Het succesverhaal van de Sehuencas-waterkikker blijft intussen duren. Na de vondst van Julia hebben speurtochten nog vier extra exemplaren opgeleverd, twee mannetjes en twee wijfjes. Het gaat naar verluidt om de eerste Sehuencas waterkikkers die biologen te zien hebben gekregen sinds Romeo was binnengebracht. Ze zullen deel gaan uitmaken van een nieuw kweekprogramma in het K’ayra Center for Research and Conservation of Threatened Amphibians in Bolivia.

Meest gelezen