Nieuw stadsgedicht siert Onze-Lieve-Vrouwetoren in Antwerpen tijdens restauratie

In Antwerpen staat de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal de komende twee jaar in de steigers voor een restauratie. Om het gebouw in tussentijd toch nog enigszins een aantrekkelijk voorkomen te geven, zijn de stellingen sinds vandaag getooid met werfdoeken waarop een deel van een nieuw gedicht staat van stadsdichter Maud Vanhauwaert.

Het gedicht, "Deze Oude Lieve Vrouw", laat volgens Vanhauwaert als het ware de kathedraal zelf aan het woord terwijl ze voorbijgangers aanspreekt.

"Ze is trots op de glorie die ze uitstraalt, maar betreurt dat iedereen haar vooral als een relict van het verleden ziet", aldus Vanhauwaert. "Ik probeer op metaforische wijze een link te leggen met de ouden van dagen in onze maatschappij, die al te vaak kampen met eenzaamheid. Misschien vragen we ons te weinig af wat oude mensen kunnen betekenen en te vertellen hebben, hier en nu, vandaag."

(lees verder onder de foto)

Vanhauwaert doet met het gedicht ook een oproep om de kathedraal te bezoeken, ondanks de werfomheining eromheen. Enkele regels werden door grafisch ontwerper Jelle Jespers op de werfdoeken aan de toren geplaatst in de vorm van "haperende letters".

Het hele gedicht valt te lezen op de werfafsluiting beneden aan de Handschoenmarkt. Nog tot 7 april weerklinkt het stadsgedicht bovendien elke dag om 20 uur vanuit de belforttoren, in samenspel met de beiaard.

Meest gelezen