President Erdogan en de AKP-kandidaat-burgemeester danken de AKP-kiezers.
AFP or licensors

Turkse regeringspartij AKP vraagt hertelling in grote steden, uitslag zal pas volgende week bekend zijn 

De Turkse regeringspartij AKP gaat de verkiezingsuitslagen in Istanbul en Ankara aanvechten. Die twee grote steden werden de voorbije 25 jaar bestuurd door de AKP van president Recep Tayyip Erdogan, maar bij de lokale verkiezingen van afgelopen weekend werd de partij er nipt verslagen. Als er hertellingen komen, zullen de officiële uitslagen pas ten vroegste eind volgende week bekend zijn.

De AKP van Erdogan behaalde over heel het land meer dan de helft van de stemmen: 51,6 procent. Maar ze verloor wel belangrijke steden. In de hoofdstad Ankara verloor de AKP nipt, in de grootste stad Istanbul draaiden de verkiezingen uit op een nek-aan-nekrace tussen de AKP en de sociaal-democratische partij CHP.

Een officiële uitslag voor Istanbul is nog altijd niet bekendgemaakt. De tellingen werden meer dan eens stilgelegd, en lieten een heel nipte voorspong zien voor de oppositie.  

De AKP-voorzitter voor Istanbul erkent dat de kandidaat van de oppositie een voorsprong van zo'n 25.000 stemmen heeft, maar volgens hem komt dat door 300.000 ongeldige stemmen. Zijn partij tekent bezwaar aan tegen de verkiezingsuitslagen in alle 39 districten van de miljoenenstad.

Resultaat ten vroegste bekend op 11 april

Ook in Ankara betwist de AKP de verkiezingsuitslag. Tot vrijdag kunnen de partijen bezwaar aantekenen bij de kiescommissie. Dat betekent dat de officiële uitslagen bij een hertelling pas ten vroegste op 11 april bekend zullen zijn.

Zowel Ankara als Istanbul waren de voorbije 25 jaar in handen van de AKP, al was de oppositie in die grote steden altijd al sterk aanwezig. Op het platteland behoudt de partij van Erdogan zijn achterban, maar volgens veel commentatoren heeft ze ook daar, tegen de achtergrond van de economische crisis, haar beste tijd gehad.

"Op het platteland behoudt Erdogan zijn achterban, maar dat lijkt nog maar een kwestie van tijd", zei ook politicologe Meryem Kanmaz in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Die achterban is heel loyaal en ziet niet direct een alternatief. Er zijn twee grote blokken: de AKP en vooral de sociaaldemocraten. Maar omdat de seculiere stem in die laatste groep te sterk aanwezig is, is dat voor de traditionele achterban geen alternatief. Maar als de mensen de economische crisis dag na dag zullen blijven voelen, voorspellen commentatoren dat het verlies van de AKP zich zal doorzetten bij de volgende verkiezingen van 2023."  

Meest gelezen