James Arthur Photography

Taart en 10.000 (lucht)ballonnen: K3 viert 20e verjaardag 

20 jaar geleden begonnen ze als de Vlaamse Spice Girls, ze werden de grond ingeboord door Marcel Vanthilt, maar verkochten uiteindelijk de grootste zalen in België en Nederland uit. Vandaag viert K3 die verjaardag met een jubileumconcert. Een terugblik op het succes van het paradepaardje van Studio 100, in zes memorabele video's.

Eind jaren 90 richt Niels William de muziekgroep "Mascara" op, hij mikt daarmee op de immense populariteit van de Spice Girls die op dat moment een van de meest succesvolle popformaties ter wereld vormen. William gelooft in een Vlaamse versie.

"Mascara" bestaat uit drie jonge vrouwen: Kristel Verbeke, Karen Damen en Kelly Cobaut. Dat de namen telkens beginnen met dezelfde letter, zorgt ervoor dat ze plagerig "K3" worden genoemd. Een naam die ontstaat als grap, maar de basis vormt voor de meest populaire meidengroep in België. 

1. Eurosong

Nadat de oorspronkelijke "blonde" Cobaut wordt vervangen door Kathleen Aerts, is de echte K3 geboren. Ze brengen in 1998 "Wat ik wil" uit, hun eerste single. Hoewel ze vandaag vooral onschuldige kinderharten beroeren, waren de eerste liedjes niet meteen geschikt voor een jong publiek. 

Met "Heyah mama" nemen ze een jaar later deel aan Eurosong, de Vlaamse preselecties voor het Eurovisiesongfestival. Na een vernietigend commentaar van toenmalig jurylid Marcel Vanthilt, belanden de dames op de vijfde plaats. Later zal blijken dat in zijn beledigende uitspraken over Studio 100 een grond van waarheid zit.

Bekijk hieronder het optreden én het juryverdict van Marcel Vanthilt, tijdens "Eurosong '99":

Video player inladen...

2. Zomerse bloei

Hoewel "Heyah mama" hen geen plaats op het Eurovisiesongfestival oplevert, gaat de single in Vlaanderen wel vlot over de toonbank. Radio 2 roept het nummer in 1999 uit tot zomerhit van het jaar, en met het eerste album "Parels" zetten de vrouwen zichzelf definitief op de kaart. 

Een aantal jaar later is duidelijk hoe populair de groep is bij het jonge publiek: een overname door Studio 100 is daarom een logische zet. Onder het management van Gert Verhulst wordt K3 een vaste waarde in België, en later ook Nederland. 

De componisten Miguel Wiels, Peter Gillis en Alain Vande Putte schrijven voor K3 de ene hit na de andere, waaronder "Alle kleuren", "Tele-Romeo", "Oma's aan de top", "Mamasé", "Waar zijn die engeltjes?", "10.000 luchtballonnen" en "Pina Colada".

Bekijk hieronder de videoclip van "Alle kleuren" (2000):

Video player inladen...

3. Toen waren ze nog met twee

Na 10 jaar K3 kondigt een emotionele Kathleen Aerts tijdens een persconferentie in 2009 aan dat ze de groep zal verlaten. De drie zangeressen benadrukken dat er geen persoonlijke conflicten aan de basis liggen van die beslissing. 

Bekijk hieronder het afscheid van Kathleen Aerts in 2009:

Video player inladen...

4. En van K2 weer naar K3

Hoewel de oorspronkelijke bezetting door het opstappen van Kathleen Aerts niet meer bestaat, betekent het niet het einde van het verhaal.

In 2009, hetzelfde jaar nog van het vertrek van Kathleen, wordt via het tv-programma "K2 zoekt K3" een volwaardige opvolger gezocht. 

Op 3 oktober 2009 maakt Koen Wauters, samen met Karen en Kristel, tijdens de wedstrijdfinale bekend dat de Nederlandse Josje Huisman het muzikale trio opnieuw compleet zal maken. Zo'n 3,7 miljoen Nederlanders en Vlamingen volgen die finale live op televisie.

Bekijk hieronder een fragment uit de finale van "K2 zoekt K3" (2015):

Video player inladen...

5. Meer dan een meidengroep

Het succes van K3 uit zich niet alleen in tientallen liedjes, talloze shows en gouden en platina albums. Naast een muzikale carrière waagde de groep zich ook aan musicals, tv-programma's en langspeelfilms. Daarnaast zijn er strips, boeken en een haast eindeloze lijst merchandising . 

De films van K3 lokken massaal veel jonge kijkers naar de cinemazalen, en ook de televisiereeksen vallen zowel in België als in Nederland in de smaak. 

Met de musicals "Doornroosje" (2001), "Drie biggetjes" (2003) en de 3D-versie "Alice in Wonderland" (2011) wordt de veelzijdigheid van hun carrière bevestigd. In die laatste musical zijn glansrollen weggelegd voor onder anderen Jacques Vermeire, Koen Crucke en het duo Nicole en Hugo. 

Bekijk hieronder een aantal fragmenten uit de musicals van K3: 

Video player inladen...

6. K3 wordt K3

In 2015 wordt gefluisterd dat de groep ermee gaat stoppen. Karen, Kristel en Josje bevestigen uiteindelijk op een druk bijgewoonde persconferentie dat ze zichzelf terugtrekken, maar benadrukken dat K3 blijft bestaan.

Zo'n 15 jaar na hun eerste optreden is het hoofdstuk K3 voor Karen en Kristel definitief afgelopen. Ook Josje neemt afscheid, en waagt zich aan een solo-carrière. Via het tv-programma "K3 zoekt K3" worden drie nieuwe zangeressen gekozen uit de meer dan 6.000 inschrijvingen. 

Het nieuwe trio Hanne VerbruggenKlaasje Meijer en Marthe De Pillecyn trekt met de oorspronkelijke bezetting door heel België voor een afscheidstournee.

Naast een resem hits en concerten zijn er ook voor Hanne, Klaasje en Marthe filmplannen. In 2017 zijn ze te zien in de film "Love Cruise". Vanaf vanavond vieren ze het jubileum van K3 met een nieuwe show.

Bekijk hieronder de videoclip van "10.000 luchtballonnen", met Hanne, Klaasje en Marthe:

Video player inladen...

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Vanaf zaterdag 6 april speelt K3 in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs hun grootse jubileumshow.

Meest gelezen