Video player inladen...

Britse premier May wil brexit uitstellen tot 22 mei en samen met oppositieleider Corbyn aan brexitplan werken

De Britse premier Theresa May wil samen met oppositiepartij Labour een alternatief brexitplan uitwerken. Dat heeft de premier gezegd tijdens een korte persconferentie, nadat ze een hele dag vergaderd had met haar ministers. Raken ze het eens, dan wil ze de Europese Unie uitstel van de brexit vragen tot 22 mei.

Na een marathonvergadering van 7 uur met haar ministers sprak Theresa May iets na 19 uur de pers toe. De premier herhaalde haar vastberadenheid om mét een akkoord uit de Europese Unie te stappen. Omdat haar eigen brexitakkoord maar niet door het parlement geraakt en dat parlement ook geen meerderheid vindt voor een alternatief, stelt May nu voor om samen te zitten met oppositiepartij Labour om tot een of ander akkoord te komen over de toekomstige relatie van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie.

May wil met andere woorden met de oppositie samenzitten over de politieke verklaring. Die verklaring is bij het terugtrekkingsakkoord gevoegd en bepaalt de toekomstige relatie met de EU ná de brexit. De huidige verklaring is een kladversie waarover dus zeker nog onderhandeld kan worden met de EU. Ze is ook niet bindend, het terugtrekkingsakkoord is dat wel (eenmaal het is goedgekeurd). In die politieke verklaring zou dan bijvoorbeeld een "zachtere brexit" opgenomen kunnen worden, zachter dan May zelf gepland had.

Ministers verlaten de ambtswoning van de premier na een hele dag vergaderen.
AFP or licensors

"Elk plan zal mijn terugtrekkingsakkoord moeten bevatten"

Maar, zo benadrukte de premier, er zal bij een brexit met akkoord hoe dan ook nood zijn aan een terugtrekkingsakkoord. Ze liet verstaan dat welk plan er ook op tafel zal komen te liggen, het terugtrekkingsakkoord dat zij met de EU heeft onderhandeld (en dat al verschillende keren is weggestemd), daar deel van zal moeten uitmaken.

May hoopt het plan uit te kunnen werken en aan het parlement ter stemming voor te kunnen leggen vóór 10 april, de dag waarop de extra Europese top is gepland. Als het plan voor die datum door het Britse parlement geraakt, kan ze op die top extra uitstel vragen tot 22 mei om alles in wetgeving om te kunnen zetten. Nu is 12 april de deadline voor de brexit.

Als May het niet eens raakt met de oppositie, wil ze het parlement vóór 10 april een reeks alternatieven voorleggen "om uit te maken in welke richting het brexitproces verder moet gaan". Met die informatie zou ze dan naar de Europese top gaan.

Belangen van volk boven brexit

Oppositieleider Jeremy Corbyn liet in een videoboodschap weten dat hij bereid is om in gesprek te gaan met premier May. Hij beseft dat een harde brexit geen optie is en dat de belangen van het volk op de eerste plaats komen te staan. "Mensen stemden voor en tegen de brexit, maar niemand stemde voor lagere levensstandaarden of het verliezen van jobs", aldus de leider van Labour. 

We beginnen de vergaderingen niet met voorwaarden of restricties
Jeremy Corbyn

Corbyn beseft dat het hoog tijd is om met duidelijke alternatieven te komen. Ook hij vindt dat het brexitcircus lang genoeg heeft geduurd. "We beginnen de vergaderingen niet met voorwaarden of restricties. We gaan samen overleggen om tot een oplossing te komen, om die vervolgens voor te stellen aan het parlement."

"Geduld"

In een reactie op deze jongste ontwikkelingen roept Europees president Donald Tusk de overige 27 lidstaten van de Europese Unie op tot "geduld".  "Laat ons geduldig zijn, zelfs indien we na vandaag nog steeds niet weten wat het resultaat zal zijn", schrijft hij op Twitter.

Volgens een woordvoerder van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zal hij morgen een standpunt innemen over het nieuwe voorstel uit Londen tijdens een debat in het Europees Parlement.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen