Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Guaidó riskeert onschendbaarheid kwijt te raken

Het Hooggerechtshof in Venezuela, dat onder controle staat van president Nicolás Maduro, heeft gevraagd om de parlementaire onschendbaarheid op te heffen van oppositieleider Juan Guaidó.

Het is het Hooggerechtshof dat Guaidó had verboden om het land te verlaten. De oppositieleider, die gesteund wordt door de Verenigde Staten, verliet op 29 januari het land om naar Colombia, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Ecuador te reizen, waar hij ontmoetingen had met verschillende politieke leiders. Het Hooggerechtshof "laat de beslissing overmaken aan de voorzitter van de Grondwetgevende Vergadering om de onschendbaarheid op te heffen", klinkt het in het arrest.

De leden van het Hooggerechtshof en de Grondwetgevende Vergadering zijn allen benoemd door de partij van Maduro. De oppositie beschouwt de instellingen daarom als het verlengstuk van de Venezolaanse president.

In theorie kan de beslissing van het Hooggerechtshof leiden tot een proces tegen Guaidó. Maar of dat ook in de praktijk zal gebeuren, is onduidelijk. Guaidó heeft zichzelf begin dit jaar uitgeroepen tot interim-president van het door een politieke en economische crisis geteisterde Venezuela. Hij kreeg de steun van verschillende landen, waaronder ook de VS.

Guaidó is de voorzitter van het Venezolaanse parlement. Maar de macht van die instelling is beperkt sinds Maduro in juli 2017 een Grondwetgevende Vergadering oprichtte.

Meest gelezen