Video player inladen...

Waarom u op Groen moet stemmen, volgens voorzitter Meyrem Almaci

In de aanloop naar de verkiezingen willen we graag weten waar de politieke partijen nu juist voor staan. We vroegen aan Meyrem Almaci (Groen) om de kiezer te verleiden in minder dan 60 seconden. Almaci pleit voor meer handen in het onderwijs en in de zorg, én voor een klimaatwet.

Op 26 mei gaan we stemmen voor een nieuw Vlaams, federaal en Europees parlement. U heeft daarvoor de keuze uit verschillende partijen. Wij geven de 7 voorzitters de kans om u binnen de 60 seconden te overtuigen. In deze video: Meyrem Almaci, voorzitter van Groen.

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Almaci pleit voor een menselijker, eerlijker en gezonder beleid. Ze ziet veel uitdagingen maar ook veel hoop en wilskracht. Groen wil voor een ommekeer zorgen en wil "meer handen in de klas en meer handen in de zorg". Daarnaast wil de partij de energiefactuur verlagen en een extra bijdrage vragen aan de grootste vermogens en vervuilers. Almaci sluit af met haar wens om tot een klimaatwet te komen.

We legden de 60 seconden van Meyrem Almaci voor aan Wetstraatjournalist Bart Verhulst. Wat valt hem op? En wat is de inzet voor Groen bij de komende verkiezingen?

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

"Het thema van Groen, het klimaat, is zeer actueel en dat is een geschenk voor de partij", zegt Bart Verhulst. Dat omzetten naar een goed verkiezings­resultaat is volgens hem dé uitdaging voor voorzitter Almaci. "Het is opvallend dat Almaci haar 60 seconden begint over onderwijs en zorg. Ze wil daarmee tonen dat haar partij over meer dingen iets te zeggen heeft dan alleen over klimaat." Het klimaatplan van de partij werd fel bekritiseerd.

"Groen wil opnieuw mee regeren", analyseert Verhulst. "In het verleden is regeringsdeelname de partij slecht bekomen. Ze verdween toen zelfs uit het parlement. Maar de partij is volledig terug. Volgens peilingen zou ze zelfs de tweede grootste partij kunnen worden."

Meest gelezen