Video player inladen...

Waarom u op N-VA moet stemmen, volgens voorzitter Bart De Wever

In de aanloop naar de verkiezingen willen we graag weten waar de politieke partijen nu juist voor staan. We vroegen aan Bart De Wever (N-VA) om de kiezer te verleiden in minder dan 60 seconden. De Wever pleit ervoor om meer naar de eigen, Vlaamse inzichten te kunnen besturen. 

Op 26 mei gaan we stemmen voor een nieuw Vlaams, federaal en Europees parlement. U heeft daarvoor de keuze uit verschillende partijen. Wij geven de 7 voorzitters de kans om u binnen de 60 seconden te overtuigen. In deze video: Bart De Wever, voorzitter van N-VA.

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

De Wever laat verstaan dat zijn partij de Vlaamse belangen voorop zet en naar eigen inzichten wil besturen. Volgens hem plukken we nu de vruchten van de sociaal-economische hervormingen die zijn partij doorvoerde. Daarnaast raakt De Wever in zijn 60 seconden nog een paar thema's aan. Hij noemt de N-VA een eco-realistische partij: "Oplossingen voor het klimaat moeten er komen via groei en innovatie, niet via krimp en achteruitgang." Veiligheid, migratie en onderwijs verdienen extra aandacht.

We legden de 60 seconden van Bart De Wever voor aan Wetstraatjournalist Bart Verhulst. Wat valt hem op? En wat is de inzet voor N-VA bij de komende verkiezingen?

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

"De N-VA wil de Vlaamse onafhankelijkheid, al is dat voor voorzitter De Wever niet de inzet bij deze verkiezingen", zegt Bart Verhulst. "Hij zegt het niet, maar De Wever wil eigenlijk confederalisme. Vlaanderen en Wallonië die elk meer hun eigen weg opgaan." Maar de meeste andere partijen willen dat niet. Toch zou N-VA, ook zonder confederalisme, opnieuw in een regering kunnen stappen. "De N-VA wil opnieuw de grootste worden, ze willen in de regeringen zitten en ze ook leiden. Bart De Wever wil Geert Bourgeois opvolgen als Vlaams minister-president en Jan Jambon is kandidaat-premier."

Het valt Verhulst op dat het woordje "verandering", dat vaak terugkwam in vorige campagnes, verdwenen is: "Als je al jaren deelneemt aan het bestuur, dan kan je moeilijk nog voor grote verandering pleiten." De N-VA stapte enkele maanden geleden uit de regering-Michel en dat zorgt ervoor dat de partij de naam van "onbetrouwbare regeringspartner" heeft gekregen.

Meest gelezen