Video player inladen...

Waarom u op PVDA moet stemmen, volgens voorzitter Peter Mertens

In de aanloop naar de verkiezingen willen we graag weten waar de politieke partijen nu juist voor staan. We vroegen aan Peter Mertens (PVDA) om de kiezer te verleiden in minder dan 60 seconden. Mertens pleit voor een eerlijkere fiscaliteit. Grote bedrijven moeten meer belastingen betalen en openbaar vervoer moet beter en gratis worden.

Op 26 mei gaan we stemmen voor een nieuw Vlaams, federaal en Europees parlement. U heeft daarvoor de keuze uit verschillende partijen. Wij geven de 7 voorzitters de kans om u binnen de 60 seconden te overtuigen. In deze video: Peter Mertens, voorzitter van PVDA.

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Mertens begint zijn 60 seconden met te zeggen dat zijn partij in de lift zit. Volgens hem slaan de voorstellen van PVDA aan. De partij wil dat grote bedrijven meer belastingen betalen, dat er een minimumpensioen van 1.500 euro komt, en dat er beter en gratis openbaar vervoer komt. Mertens vermeldt ook parlementslid Raoul Hedebouw, die zijn werk voor een werknemersloon doet.

We legden de 60 seconden van Peter Mertens voor aan Wetstraatjournalist Bart Verhulst. Wat valt hem op? En wat is de inzet voor PVDA bij de komende verkiezingen?

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

In zijn 60 seconden heeft Mertens het over klimaat. "Opvallend, de partij wil de trein niet missen, ook al is het niet een van haar hoofdthema's", zegt Bart Verhulst. "Daarnaast pleit Mertens voor gratis openbaar vervoer.  Maar iedereen weet dat gratis niet bestaat en dat het de gemeenschap is die het zal betalen. Mertens zegt dat de PVDA in de lift zit. Dat klopt misschien in Wallonië, maar in Vlaanderen blijft de partij worstelen met de kiesdrempel van 5 %." In de meest recente VRT peiling haalt PVDA in Vlaanderen nipt wel de kiesdrempel met 5,9%.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft de PVDA een aantal doorbraken gerealiseerd. In Zelzate zitten ze zelfs mee in het bestuur. "De kans dat de partij nationaal mee zal besturen is heel klein, al is er geen cordon sanitaire rond de PVDA", besluit Verhulst.

Meest gelezen