Video player inladen...

Waarom u op SP.A moet stemmen, volgens voorzitter John Crombez

In de aanloop naar de verkiezingen willen we graag weten waar de politieke partijen nu juist voor staan. We vroegen aan John Crombez (SP.A) om de kiezer te verleiden in minder dan 60 seconden. Crombez wil zekerheid geven aan de burgers. Hij wil dat heel wat facturen naar beneden gaan.

Op 26 mei gaan we stemmen voor een nieuw Vlaams, federaal en Europees parlement. U heeft daarvoor de keuze uit verschillende partijen. Wij geven de 7 voorzitters de kans om u binnen de 60 seconden te overtuigen. In deze video: John Crombez, voorzitter van SP.A.

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Volgens Crombez zijn de mensen onzeker geworden en vragen ze zich af wat de toekomst gaat brengen. SP.A wil die zekerheid terugbrengen. "De welvaart stijgt, maar mensen die werken krijgen er steeds minder van", aldus Crombez. Zijn partij wil dat de schoolfacturen, de energiefacturen en de facturen voor de kinderopvang naar beneden gaan.

We legden de 60 seconden van John Crombez voor aan Wetstraatjournalist Bart Verhulst. Wat valt hem op? En wat is de inzet voor SP.A bij de komende verkiezingen?

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Volgens Bart Verhulst komt de SP.A met een onversneden links programma. "Ze koppelen hun basisidee van "gelijke kansen" aan het feit dat niet iedereen geniet van de vooruitgang", zegt Verhulst. Daarmee geeft Crombez toe dat er vooruitgang is geweest, wat niet eenvoudig is voor een oppositiepartij. "De partij heeft een aantal keer kunnen scoren vanuit de oppositie, zoals in het F-16-dossier. Maar ze hebben heel wat concurrentie op de linkerzijde van PVDA en Groen, die in het parlement vaak beter uit de verf kwamen."

Vijf jaar geleden behaalde SP.A 14% in het Vlaams Parlement. "Maar nu is het doel vooral niet onder 10% te zakken. De partij stapt naar de verkiezingen met een aantal jonge en onervaren lijsttrekkers, dat is een risico", besluit Verhulst.

Meest gelezen