Videospeler inladen...

"Meneer de burgemeester" Walter De Donder: "Zonder Gert Verhulst doorgaan met Samson is moeilijk"

Acteur Walter De Donder - die al 30 jaar de burgemeester van "Samson & Gert" speelt - noemt het afscheid van Gert Verhulst het einde van een tijdperk. Verhulst kondigt vandaag aan dat hij stopt met het vertolken van het gelijknamige personage. Collega's Walter Baele (Vanleemhuyzen) en Koen Crucke (Alberto) tonen begrip. "Ik denk wel dat Samson zonder Gert verder kan", zegt Crucke.

"Ik wist dat Gert wilde stoppen, maar voor veel mensen slaat het nieuws vandaag natuurlijk in als een bom", vertelt De Donder. "Na 30 jaar mag je wel verwachten dat iemand ermee ophoudt." In 2005 stopte bedenker Danny Verbiest als stem van Samson. Televisieafleveringen werden sindsdien niet meer gemaakt - op twee uitzonderingen na - maar "Samson en Gert" doen wel nog steeds veel zaalshows. Gert Verhulst houdt het nu voor bekeken. 

Volgens Studio 100 zal de figuur Samson weliswaar niet verdwijnen. "Ik weet ook niet zo goed wat we daaruit moeten begrijpen. Als er een doorstart komt met Samson zonder Gert, dan wil ik daar zeker aan meewerken. Ik wil nog doorgaan als burgemeester. Maar ik zal sowieso mijn leven lang de burgemeester van "Samson en Gert blijven, denk je niet?" (lacht)

Onvergetelijke momenten

"Natuurlijk ga ik het missen mochten de Samson-shows stoppen. Ik ben enorm dankbaar voor de afgelopen 30 jaar. Met Gert heb ik onvergetelijke momenten beleefd. Ik heb het meeste met hem samengewerkt van alle acteurs. Duizenden optredens hebben we samen gegeven. Wij zijn perfect op elkaar ingespeeld: aan één blik van Gert heb ik genoeg om te weten wat hij bedoelt." 

Natuurlijk ga ik het missen

Walter De Donder (Meneer de burgemeester)

Na de jubileumshows dit najaar, naar aanleiding van 30 jaar "Samson en Gert", stopt Gert Verhulst er definitief mee. Of er een opvolger of opvolgster komt, is niet duidelijk. "Zeg nooit nooit, maar Samson zonder Gert wordt natuurlijk wel moeilijk. We ronden in ieder geval nu een groot hoofdstuk in schoonheid af en we zien wel wat de toekomst brengt", aldus De Donder.

"Samson kan verder zonder Gert"

Volgens Walter Baele (Vanleemhuyzen) stopt Verhulst op het juiste moment.  "Het is beter om te stoppen als mensen er nog goede herinneringen aan hebben", vertelt hij aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Wat grijsaards op een podium, dat zou te pijnlijk worden. Gert maakt de juiste beslissing om te stoppen nu de shows nog goed zijn."

Ook Koen Crucke vindt het een logische beslissing, al denkt hij dat dit niet noodzakelijk het einde hoeft te zijn. "Een hondje van 30 jaar is een heel gezond hondje", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik denk wel dat Samson zonder Gert verder kan." Al zal Verhulst dan wel vanuit de coulissen de touwjes in handen houden. "Het is zijn kind, hij zal dat niet loslaten."

Mensen spreken mij aan alsof het een begrafenis is

Koen Crucke (Alberto)

Voor Crucke geeft het afscheid van Gert Verhulst een vreemd gevoel. "Mensen spreken mij aan alsof het een begrafenis is", zegt hij daarover. "Ik weet niet of Gert beseft wat hij teweegbrengt. Samson en Gert zit zo in mensen hun hart, zo in het collectief geheugen." Hij gaat verder door te zeggen dat volgens hem het nooit echt gaat stoppen. "Ze gaan dat blijven heruitzenden tot er geen kleur meer op de banden staat", zegt hij al lachend. "Dat gaat nooit stoppen."

Beluister het gesprek met Koen Crucke:

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen