Video player inladen...

Was “Samson en Gert” educatief verantwoord? Gert Verhulst: "We hebben kinderen emoties geleerd"

Jammer dat de educatieve kant van “Samson en Gert” zo lang niet is gezien, vindt Gert Verhulst. Na 30 jaar verlaat hij de sprekende hond "met spijt in het hart".

Gert Verhulst legde in “De afspraak” uit waarom hij “Samson en Gert” voor bekeken houdt. “Ik wilde op tijd stoppen en geen schim van mezelf worden. Maar dit doet wel pijn, want ik deed dit erg graag en we hebben altijd veel gelachen.”

Toch was er af en toe kritiek te horen. Was het programma wel educatief genoeg? Verhulst verdedigt zich: “Wat is educatief? Mensen verwezen altijd naar "Sesamstraat" waar kinderen leerden tellen. Daar kwam dan een beest op dat zei: één koekje, twéé koekjes. Of de dagen van de week. Dan denk ik: so?"

"Wij leerden de kinderen veel meer omgaan met emoties. Alberto ziet een taart, eet die op en heeft een schuldgevoel. Hoe gaat hij daarmee om? Voor mij waren dat belangrijker levenslessen dan de dagen van de week kennen. Ik vind het jammer dat dat heel lang niet gezien is.”   

Het moment waarop Gert Verhulst zich bewust werd van de impact van al die decennia aan de zijde van Samson waren de optredens op “Throwback Thursday” in het Sportpaleis/pladijs, “toen 20.000 jongvolwassenen al die liedjes nog helemaal konden meezingen en meer lawaai produceerden dan de hardrockgroep Metallica.”

We hebben iets teweeggebracht in de levens van mensen. Dat is toch je betrachting als artiest

De sleutel van het succes ligt volgens Gert Verhulst in de herkenbaarheid. “Het waren kinderen in het lijf van volwassenen en kinderen kijken graag naar zichzelf.”

Nu volgt nog een lange reeks afscheidsshows van “Samson en Gert”. De hond Samson (is hij nu een bobtail of een bearded collie?) blijft wel leven, maar of hij een nieuwe vriend krijgt is nog niet bekend. 

Bekijk hieronder het gesprek met Gert Verhulst in "De Afspraak": 

Video player inladen...

Meest gelezen