Traditie van 100 jaar verdwijnt: Blankenberge gaat strandbars niet langer toewijzen via loting

Op het strand van Blankenberge komt een einde aan een traditie die al bijna 100 jaar bestaat: het verloten van de strandbars aan uitbaters. Voor het volgende zomerseizoen in 2020 zullen de veertien strandbars worden toegewezen aan de hoogste bieders. Dat gebeurde tot nu nog met een loterijtrommel. Blankenberge is de enige badstad waar ze de strandbars nog op die manier toewezen. Verschillende uitbaters zijn kwaad.

De stad Blankenberge schaft het lotingsysteem nu af. "Het is niet wettelijk", zegt burgemeester Daphné Dumery. " Er moet een eerlijke mededinging mogelijk zijn. Ik beloof wel dat de vergunningen voor de uitbaters financieel haalbaar zullen blijven."

Verschillende uitbaters van strandbars zijn boos. Ze vrezen dat ze hun vergunning kunnen verliezen als ze niet genoeg geld op tafel kunnen leggen.

Meest gelezen