Britse leger onderzoekt video waarin Britse soldaten schoten op foto van Labourleider Jeremy Corbyn

Het Britse ministerie van Defensie kan niet lachen met videobeelden waarop te zien zou zijn hoe militairen op een schietstand een foto van de socialistische voorzitter Corbyn als doelwit hadden.

De beelden zouden al een jaar oud zijn, maar zijn nu opgedoken op sociale media. Daarin is te zien hoe enkele Britse parachutisten met hun wapens oefenen in een schietstand in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Na het schieten wijkt de camera af naar de doelwitten en dan blijkt dat een van hen een grote foto is van Jeremy Corbyn, de leider van de socialistische Labourpartij in het Verenigd Koninkrijk. De beelden kregen de titel "Happy with that" mee.  

Het ministerie van Defensie in Londen is meteen een onderzoek gestart, maar gaat ervan uit dat de videobeelden echt zijn. "Dit gedrag is totaal onaanvaardbaar en is duidelijk buiten de normen die het leger hanteert", klinkt het. De Labourpartij die in Londen in de oppositie zit, vraagt dat het leger het incident onderzoekt en spreekt over "totaal onaanvaardbaar gedrag".

Premier Theresa May is op de hoogte gebracht, maar heeft nog niet gereageerd. Ze heeft Corbyn uitgenodigd om te praten over eventuele steun bij de afwikkeling van een brexit met een akkoord, dus dit incident komt vrij ongelegen. Een lid van de regering zegt "dat we in het parlement sterk in discussie treden met Labour, maar dat dit soort geweld tegenover een democratisch verkozen politicus in elke context onaanvaardbaar is".

Een voormalige Britse militair, die de beelden verspreid heeft, zegt dan weer dat ze vals en gemanipuleerd zijn.

Meest gelezen