Video player inladen...

Chicago schrijft geschiedenis: eerste zwarte, vrouwelijke, homoseksuele burgemeester

De Amerikaanse stad Chicago heeft een nieuwe burgemeester: Lori Lightfoot. Ze is de eerste zwarte vrouwelijke burgemeester van Chicago, en ook de eerste burgemeester die uitkomt voor haar homoseksuele geaardheid. Lightfoot haalde het van Toni Preckwinkle, eveneens een zwarte vrouw. De nieuwe burgemeester wil op een andere manier aan politiek doen, "de machine in Chicago grondig hervormen", "met aandacht voor alle inwoners die door de politieke elite genegeerd zijn."   

Lori Lightfoot (56) is relatief onbekend. Ze begon haar carrière als advocaat en werd later openbaar aanklager. Ze maakte nog niet zo lang geleden deel uit van een commissie die onderzoek deed naar politiegeweld in Chicago. Die kwam tot de conclusie dat er sprake is van systematisch racisme bij de politie in de stad.

Nog voor huidig burgemeester Rahm Emanuel, ex-stafchef van het Witte Huis onder Barack Obama, bekendmaakte dat hij geen derde ambstermijn wilde, kondigde Lightfoot haar kandidatuur aan. Met "Bring in the light", ("Breng het licht binnen", nvr) maakte ze meteen haar centrale thema duidelijk: het hervormen van de politieke machine in Chicago. "Ik wil iets doen voor de mensen met lage inkomens en uit de arbeidersklasse, die door de politieke elite in Chicago achtergelaten en genegeerd zijn. Ik ben Democraat, maar een ándere Democraat."

Lightfoot haalde in februari enigszins verrassend genoeg stemmen in de eerste ronde van de burgemeestersverkiezingen, om het in de tweede ronde te kunnen opnemen tegen Toni Preckwinkle (72), al decennialang gemeenteraadslid in Chicago en tot dan de grootste favoriet. De populariteit van Lightfoot ging er sindsdien alleen maar op vooruit.

(lees verder onder de tweet)

"De belangen van álle mensen voorop stellen"

"Eindelijk zullen en kunnen we de belangen van onze mensen -van àl onze mensen- vooropstellen op de belangen van die enkelingen die de macht hebben," stelde Lightfoot in haar overwinningstoespraak. "Samen zullen en kunnen we van Chicago een plaats maken waar je zip code (postcode, die onder meer aanduidt in welke wijk in Chicago je woont, nvr) niet je lot bepaalt."

Lightfoot erft een stad die op veel domeinen heel wat katjes te geselen heeft. Er zijn financiële problemen, er is corruptie, er is veel straatgeweld, er zijn problemen in het onderwijs en er is een pensioencrisis, om maar iets te zeggen. En Chicago is sociaal en economisch verdeeld, met vooral in het zuiden en het westen arme, achtergestelde buurten, en een overwegend rijker noorden en centrum van de stad.

De nieuwe burgemeester wil transparantie en verantwoordelijkheid in het nieuwe stadsbestuur brengen en hoopt zo het vertrouwen van de bevolking te herstellen. "Vandaag hebben jullie meer dan geschiedenis geschreven, jullie creëerden een beweging voor verandering", aldus Lightfoot nog.

(lees verder onder de tweets)

Acht zwarte vrouwelijke burgemeesters

Tot nog toe verkozen de inwoners van Chicago nog maar één keer een zwarte burgemeester, Harald Washington jr., in 1983. Hij was meteen ook de eerste zwarte burgemeester in de VS. En het was ook in Chicago waar Barack Obama, de eerste zwarte president van de VS, zijn politieke carrière begon.

Op dit moment worden nog zeven andere steden in de VS geleid door een zwarte vrouw, waaronder Atlanta, New Orleans en San Francisco. Chicago, met 2,7 miljoen inwoners de derde stad van de VS, wordt de grootste stad met een zwarte vrouwelijke burgemeester aan het hoofd.

Lori Lightfoot viert haar overwinning met echtgenote Amy Eshleman en dochter Vivian.
AFP or licensors

Meest gelezen