James Arthur Photography

De Croo: "Ontwikkelings­samenwerking zal er in 2040 heel anders uitzien"

De Belgische ontwikkelingshulp zal de volgende 20 jaar grondig veranderen. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo gezegd bij de viering van de 20e verjaardag van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel. De minister ziet in 2040 geen financiële transfers meer, maar co-investering en het delen van ervaring en expertise tussen Noord en Zuid.

Twintig jaar geleden werd het Belgisch ontwikkelingsagentschap opgericht onder de naam BTC, wat staat voor Belgische Technische Coöperatie. Sinds 1 januari 2018 is er de nieuwe naam Enabel. Het doel van de viering, in aanwezigheid van koningin Mathilde en premier Michel, was niet zozeer terugblikken op de voorbije twintig jaar, maar vooral vooruitblikken met als kernvraag: "Waar staat de wereld en de internationale ontwikkeling over twintig jaar?"

In zijn speech schetste minister De Croo aanvankelijk een weinig hoopgevend beeld van de wereld in 2040: "We gaan bijzonder veel tijd steken in de impact van de klimaatverandering op onze partnerlanden, er zullen meer natuurrampen zijn, er gaan nog steeds menselijke conflicten zijn. De conflicten in Jemen en Somalië zullen gestopt zijn, maar de bevolking zal over twintig jaar nog steeds lijden door wat er vandaag in die "failed states" gebeurt."

Er zullen partnerschappen komen in twee richtingen

Alexander De Croo

Maar toch ziet de minister het positief, want in Afrika, waar veruit de meeste partnerlanden van Enabel liggen, zijn er volgens de Croo "een enorm aantal kansen". Hij verwijst naar een vrijhandelszone die er tegen dan zal zijn in het hele continent, het grote aanbod aan mogelijkheden voor zonne- en windenergie en de immense mogelijkheden die er zijn op landbouwgebied. "Afrika kan de voedselmand van China en India worden", aldus een optimistische De Croo.

Bijgevolg gaat ontwikkelingssamenwerking er helemaal anders uitzien. De minister ziet in 2040 geen financiële transfers meer, maar co-investering. Hij ziet Noord en Zuid expertise en ervaring delen. Partnerschappen zullen er zijn in twee richtingen, zo voorspelt hij.

Premier Michel ziet ook heil in die partnerschappen, zo bleek uit zijn speech die de avond opende: "Internationale samenwerking kan het beste antwoord bieden op de globale uitdagingen van vandaag: vrede, klimaat, de rechtsstaat, mensenrechten, veiligheid. Geen enkele staat die op zichzelf terugplooit, kan dat alleen aan."

Meest gelezen