Video player inladen...

N-VA-voorzitter De Wever: "Stappen niet in regering met Ecolo, PTB of PS-voorzitter Di Rupo"

De N-VA zal na de verkiezingen geen federale regering vormen met "Ecolo, PTB of PS-voorzitter Elio Di Rupo". Dat zegt voorzitter Bart De Wever in "Terzake". De toon voor het debat van de kranten De Tijd en L'Echo tussen hem en covoorzitter van Ecolo Jean-Marc Nollet was meteen gezet.

Bart De Wever (N-VA) ging vanavond in debat met Ecolo-medevoorzitter Jean-Marc Nollet. Op vraag van de kranten De Tijd en L'Echo kruisten de twee kopstukken van hun partij de degens. 

"Ecolo is zoals een watermeloen", zegt De Wever vooraf aan "Terzake". "Groen vanbuiten, maar donkerrood vanbinnen. Hij vervolgt: "Dus neen: geen regering met Ecolo, geen met Di Rupo (de voorzitter van de PS, nvdr.) en geen regering met de PTB (de Partij van de Arbeid, nvdr.)", zegt De Wever. "Als die partijen na de verkiezingen een volksfrontregering vormen in Wallonië, wat er volgens mij zit aan te komen, dan moeten we verstandig zijn en naar het confederalisme gaan."

Ecolo is als een watermeloen: groen vanbuiten, maar donkerrood vanbinnen

Met die uitspraak was de toon voor het debat van De Tijd en L'Echo meteen gezet. Het debat zelf was in vier thema's opgedeeld en bij alle vier bleek het water tussen De Wever en Nollet bijzonder diep. Bij momenten was het hard tegen harder. 

Economie en ecologie

Het eerste onderwerp dat aangesneden werd was economie versus ecologie. De Wever herhaalde hier zijn "watermeloen"-uitspraak en voegde eraan toe dat "Ecolo de economische wetmatigheden negeert". "Niets van", reageerde Nollet. "We kunnen economie en ecologie niet tegenover elkaar plaatsen, technologie is een deel van de oplossing. Maar als iedereen bronnen gebruikt zoals de Europeaan, zullen we vier planeten nodig hebben. En om het leefbaar te houden, moeten we de klimaatopwarming maximaal op 1,5 à 2 graden houden."

Nog een pijnpunt in het debat: het vraagstuk over de kerncentrales. Volgens N-VA moeten die open blijven: "Als er iemand gelooft dat we binnen 7 jaar in staat zijn om 6 gig af te sluiten en te vervangen, mag die zijn hand opsteken. Qua hernieuwbare energie zitten we nog niet op 10 procent." De reactie van Nollet: "We hebben 7 reactoren en toen we ze nodig hadden, werkte er 1."

Werk en geld: "Wie gaat dat betalen?" versus "Waar is uw geloofwaardigheid?"

Ook wat betreft "werk en geld" was er een diepe kloof tussen de twee partijen. "In het programma van Ecolo is er een tsunami van belastingen, ik heb er 50 geteld. Er is geen sprake van dat we daar ooit mee akkoord gaan. Dat is nog erger dan de PS. Gratis huisarts, hoger minimumloon, minder belastingen, deel maar uit. Maar wie gaat dat betalen? Een mysterieuze groep rijken? In het programma wordt het duidelijk: iedereen die een huis bezit, met twee gaat werken... Vlamingen dus. Herverdelen is plezant, als je aan de kant staat van de ontvanger. Iets minder aangenaam voor diegene die werkt om het op te brengen."

Herverdelen is plezant, als je aan de kant staat van de ontvanger

Bart De Wever

Meteen daarop gooide Nollet het begrotingsevenwicht op tafel. "Wat is uw geloofwaardigheid nog? Als het voor u prioriteit is, doe het dan. Maar wat heeft u gedaan? U hebt de recepten van Thatcher (Margaret Thatcher, voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk) gebruikt en de tekorten van Mathot (Guy Mathot, vroeger PS-politicus). Ik weet dat dat u pijn doet."

Wat is uw geloofwaardigheid nog?

Jean-Marc Nollet

Wanneer De Wever "Brussel" opwierp, raken de gemoederen verhit. "U hebt Brussel 10 jaar bestuurd. De jeugdwerkloosheid steeg, er zijn meer leefloners in Brussel dan in heel Vlaanderen en het aantal faillisementen steeg spectaculair." Waarop Nollet zich afvraagt: "Voor u bestaat Brussel niet. En nu maakt u zich zorgen?"

Migratie: "We moeten weten hoeveel mensen er komen" versus: "Hoe kan u uw kinderen in de ogen kijken?"

En zoals te verwachten, kwamen de twee ook op het onderwerp "migratie" niet overeen. "We zijn een pro-migratiepartij", haalt de Wever aan. "Maar we moeten weten hoeveel mensen er komen en wie dat zijn."

We zijn een pro-migratiepartij. Maar we moeten weten hoeveel mensen er komen en wie dat zijn

Bart De Wever

Nollet op zijn beurt haalde er de geschiedenis bij. "77 jaar geleden waren we blij dat we opgenomen werden in een ander land. Denkt u dat de Syriërs of Soedanezen het leuk vinden om te komen? Nee, ze maken mee wat wij 77 jaar geleden meemaakten." Waarop hij vervolgde: "Deze regering was niet in staat tot waardigheid: kijk naar wat er in Mechelen gebeurd is (de affaire met de humanitaire visa) of het opsluiten van kinderen. Hoe kan u uw eigen kinderen in de ogen kijken, terwijl u weet dat u kinderen van die leeftijd opsluit?" 

77 jaar geleden waren we blij dat we opgenomen werden in een ander land

Jean-Marc Nollet

De Wever repliceerde heel sec: "Uw moral highground is zo hoog, ziet u de realiteit nog wel? Wij dienen het algemeen belang, niet ons eigen sentiment."

Wat is de toekomst van dit land?

Het debat eindigde met de vraag: "Wat is de toekomst van dit land?" Ze zien allebei een toekomst, maar op een andere manier. En niet met elkaar - na de verkiezingen. "Geen sprake van", sprak De Wever klare taal. "Ecolo brengt de PS gratis mee. Hij premier en Di Rupo in de regering, in geen 1.000 jaar." En ook voor Ecolo was daarmee de deur toe. "Wij willen hand in hand met Groen werken."

Nollet premier en Di Rupo in De regering, in geen 1.000 jaar

Bart De Wever

Het debat eindigde wel nog met een luchtige noot, toen De Wever Nollet uitnodigde om samen de marathon in Antwerpen te lopen.

Uitsluiten

De Wever sluit dus duidelijk enkele Franstalige partijen uit voor een eventuele coalitie na de verkiezingen. Maar ook een federale coalitie tussen de N-VA en Groen wordt op die manier moeilijk, aangezien Groen zich verbindt aan Ecolo.

Al is De Wever in het verleden nog al teruggekomen op zulke uitspraken. Voor de gemeenteraadsverkiezingen sloot hij de SP.A duidelijk uit voor een coalitie in Antwerpen, maar uiteindelijk sloot hij samen met hen een akkoord. "Panta Rhei", klonk het toen. Oftewel: "alles vloeit". 

Bekijk hieronder het gesprek in "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen