Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ex-premier Najib Razak van Maleisië voor de rechter wegens recordfraude: luxejacht is verkocht voor 126 miljoen dollar

In Maleisië, in Zuidoost-Azië, is het corruptieproces begonnen tegen de voormalige machthebber Najib Razak. Nog vandaag is het bij een medeverdachte in beslag genomen "superjacht" door de staat voor een "peulschil" verkocht.

Het werd de grootste fraudezaak uit de geschiedenis genoemd en er zouden miljarden dollars zijn weggesluisd en witgewassen via fraude bij het staatsinvesteringsfonds 1MDB. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Vandaag is in Kuala Lumpur het eerste proces begonnen tegen voormalig premier Najib Razak. Dat had in februari al moeten beginnen, maar de verdediging van Razak heeft dat kunnen uitstellen. Razak zelf toonde zich vanochtend erg strijdvaardig en ontkende alle schuld. Hij werd overigens opgewacht door een groepje aanhangers.

De openbare aanklager was echter niet onder de indruk. "Een premier staat niet boven de wet", luidde het. Volgens hem oefende Razak tijdens zijn bewind "zo goed als absolute macht uit" en draagt hij een "enorme verantwoordelijkheid" voor wat er bij 1MDB scheef gelopen is. Razak verloor vorig jaar verrassend de verkiezingen net door het schandaal en dan nog wel aan zijn aartsrivaal en huidig premier Mahathir Mohammed. Die heeft beloofd om de "stal uit te mesten", maar was zelf eerder meer dan 20 jaar premier.

Te koop: luxejacht voor een prikje

Net vandaag heeft de Maleisische overheid het enorme luxejacht "Equanimity" verkocht. Dat was eerder eigendom van de Maleisisch-Chinese zakenman Jho Low, ook een van de kopstukken in het schandaal. Het schip -dat eerder 250 miljoen dollar heeft gekost- zou nu verkocht zijn voor 126 miljoen dollar aan een lokale casinogroep.

U bent dus te laat en dat is spijtig, want het erg grote schip was binnenin versierd met goud en marmer, een wellnesscenter met zwembad, jacuzzi, bar en sauna en alles wat u maar kunt wensen op een dergelijk jacht, inclusief een geschiedenis. Zo had Jho Low hier tal van feestjes gegeven met glamourvolk zoals Paris Hilton, Lindsay Lohan, Miranda Kerr en Leonardo DiCaprio. Low is intussen ondergedoken en zit wellicht in China.

Het staatsfonds 1MDB (1 Malaysia Development Berhad) werd indertijd door Razak opgezet om zijn land uit te bouwen tot een van de meest moderne ter wereld. Het fonds zou al snel een draaischijf van gesjoemel geworden zijn en er zou tot 5 miljard dollar overheidsgeld via belastingparadijzen en Saudi-Arabië witgewassen zijn. Een van die "wasmachines" zou de filmstudio zijn geweest die "The Wolf of Wall Street" uitgebracht heeft met Leonardo DiCaprio in rol van ...financieel sjoemelaar.

Meest gelezen