Videospeler inladen...

Fiets wordt goedkoper door btw-verlaging (al kan dat wel nog even duren)

De Kamer beslist morgen over de verlaging van de btw op de aankoop van een fiets. Die gaat dan van 21 naar 6 procent. Het voorstel van de PS wordt zo goed als zeker goedgekeurd, want alle partijen zijn voor en dat heeft te maken met de strijd tegen de klimaatopwarming. De maatregel moet daarna wel nog naar de regering én Europa. 

Fietsen worden goedkoper doordat de btw daalt van 21 naar 6 procent. Iedereen tevreden, zou je denken, want nu zullen meer mensen geneigd zijn een fiets te kopen. Daarbij komt dat de maatregel geldt voor klassieke én elektrische fietsen, maar die laatste zijn booming business én duurder, dus als ook die goedkoper worden, dan zou je denken dat de fietsenhandelaars gezamenlijk een gat in de lucht springen. Niet dus.

Het is natuurlijk wel zo dat alle fietsenhandelaars zonder uitzondering blij zijn met de btw-verlaging. Het probleem is dat de maatregel niet meteen ingaat, als de Kamer donderdag het voorstel van de PS heeft goedgekeurd. De btw-verlaging moet nog naar de regering en naar Europa. Het zal ten vroegste ergens volgend jaar zijn dat je een goedkopere fiets kunt kopen. En dus vrezen sommige handelaars uitstelgedrag.

Fietsenhandelaar Lieven Van der Stuyft denkt dat het allemaal wel los zal lopen met dat uitstelgedrag: “Klanten maken er mij op attent dat de btw gaat verlagen van 21 naar 6 procent, maar ik heb niet de indruk dat zij daardoor hun aankoop gaan uitstellen. Wie van plan was om deze zomer een fiets te kopen, zal dat ook wel doen. Die gaat niet wachten tot 2020 of 2021, als de maatregel effectief wordt.”

Zijn collega Marc Groven ziet wel al klanten die hun aankoop uitstellen: “Ik heb hier wel wat fietsen staan die besteld zijn door klanten en die ik al aan de leverancier betaald heb. En die klanten komen nu naar ons en zeggen: we gaan ze nog eventjes laten staan tot de btw gedaald is. En nieuwe klanten komen alleen maar om informatie, die stellen hun aankoop zeker uit. Die zeggen dat ook letterlijk, dat ze gaan wachten tot de btw naar 6 procent is gegaan.”

Maanden of jaren vertraging door Europa

Klanten die wachten om een fiets te kopen totdat de btw-verlaging er effectief is, zouden wel eens lang moeten kunnen wachten. De Europese Commissie moet namelijk haar zegen geven. En dat kan wel even duren, zegt Guy Crab van sectorfederatie Traxio: “Als de Kamer de btw-verlaging goedkeurt, moet die nog naar de federale regering, de volgende regering dus, en die moet het dan voorleggen aan Europa. De Europese Commissie moet dan bij de buurlanden nagaan of er geen sprake is van oneerlijke concurrentie. En zodra één buurland akkoord is, moeten ook de buurlanden van dat buurland bevraagd worden. Dus we zijn voor maanden of jaren vertrokken.”        

Traxio pleit voor een initiatief op Europees niveau, waardoor de btw-verlaging meteen in alle lidstaten kan worden ingevoerd.

Bekijk de reportage over de btw-verlaging voor fietsen uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen