Fiscus heeft al ruim 16 miljoen euro teruggevorderd na Panama Papers

16,15 miljoen euro, zoveel heeft de Belgische fiscus al geëist van betrokkenen na de publicatie van de Panama Papers. Dat schrijven Knack en De Tijd en heeft de overheidsdienst Financiën ons bevestigd. De Panama Papers, een internationaal samenwerkingsproject van onderzoeksjournalisten, toonden drie jaar geleden massale belastingfraude aan van duizenden mensen en bedrijven over de hele wereld.

In de Panama Papers spitten onderzoeksjournalisten drie jaar geleden 11,5 miljoen documenten uit van het Panamese advocatenbureau Mossack Fonseca. En die toonden massale belastingfraude aan van klanten uit de hele wereld, via honderdduizenden spookvennootschappen, stichtingen en trusts in offshoreparadijzen. In de documenten kwamen ook 732 Belgen of buitenlanders met een Belgisch adres voor. 

Door dat journalistieke werk heeft onze fiscus vandaag al 16,15 miljoen euro kunnen terugeisen via boetes, belastingverhogingen (van 10 tot 200 procent) en extra belastingen. Dat bedrag is afkomstig uit 200 dossiers van de Bijzondere Belastinginspectie. 64 andere worden nog altijd behandeld.

Wereldwijd hebben overheden door de Panama Papers al minstens 1,07 miljard euro kunnen terugclaimen, zo blijkt uit een rondvraag van het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk werd bijna 225 miljoen euro teruggevorderd. In Frankrijk gaat het om meer dan 121 miljoen euro.

Documenten van het advocatenkantoor Mossack Fonseca in Panama vormen de spil van de Panama Papers.
AFP or licensors

En de andere datalekken?

Overigens heeft de Belgische overheid ook al miljoenen geclaimd na andere grote datalekken rond belastingfraude. Bij het lek over HSBC in Genève loopt het bedrag zelfs op tot 493 miljoen euro. Het lek over LGT Bank in Liechtenstein was goed voor 101 miljoen euro aan sancties en belastingen. Bij LuxLeaks  gaat het om 22 miljoen euro, bij Offshore Leaks om 1,94 miljoen euro en bij het lek over UBS om 462.000 euro. Bij de Paradise Papers is er nog niets geclaimd.

Meest gelezen