Geert Bourgeois: "Op 2 juli word ik normaal gezien Europees Parlementslid, en dan ben ik minister-president af"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zal maximaal tot 2 juli minister-president zijn. Daarna maakt hij zijn overstap naar het Europese niveau. Dat heeft hij in "Villa politica" gezegd. "Ik ben lijsttrekker, dus ik ga ervan uit dat ik verkozen word. En dan word ik op 2 juli Europees Parlementslid en ben ik automatisch geen minister-president meer."

Kort na Nieuwjaar werd het bekendgemaakt: Geert Bourgeois maakt de overstap naar het Europese niveau en zal de Europese lijst voor N-VA trekken. 

Dat betekent dat hij over enkele maanden Vlaams minister-president af is. En daar is zelfs een maximale einddatum op geplakt: 2 juli. Op dat moment moet hij een verklaring ondertekenen in het Europees Parlement en is hij automatisch géén minister-president meer. Dat vertelt Bourgeois in "Villa politica". "Ik ben minister-president tot 2 juli, in een regering van voorzichtige zaken, zoals dat heet. Ik ben lijsttrekker, dus ik ga ervan uit dat ik verkozen word. En dan word ik op 2 juli Europees Parlementslid en ben ik automatisch geen minister-president meer."

Ik hoop dat er tegen dan een opvolger is. Of anders een vervanger

Geert Bourgeois

"Ik hoop dat er tegen dan een opvolger is, als de coalitievorming snel gaat, kan dat", vervolgt hij. "Of anders een vervanger." Hij heeft naar eigen zeggen nog niet nagedacht wie dat zou kunnen zijn. "Maar er is hoe dan ook continuïteit. De uittredende regering heeft niet zo veel meer te zeggen. Op 26 april gaat dit parlement ook naar huis, begrijp ik."

Meest gelezen