Video player inladen...

Smeltende gletsjers en  afstervende koraalriffen: nieuwe Netflixreeks "Our Planet" toont gevolgen van klimaat­opwarming

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe de opwarming van de aarde eruitziet? De nieuwe Netflixreeks 'Our Planet' toont het op een indrukwekkende manier. Gletsjers die afbrokkelen, koraalriffen die verdwijnen,... toch is het niet allemaal kommer en kwel. Aan het einde van elke aflevering tonen de makers hoe sterk de natuur wel is, als je haar maar een handje helpt.

De nieuwe Netflixreeks 'Our Planet' is geen gewone natuurdocumentaire, maar eentje met een boodschap: red de aarde, voor het te laat is. Filmmakers Alastair Fothergill en Keith Scholey zijn niet de minsten. Samen met sir David Attenborough maakten ze eerder al documentaires voor de BBC zoals Planet Earth en Blue Planet. Ze zitten al decennialang in het vak. En de laatste jaren zien ze dat onze planeet verandert. En dat het razendsnel gaat, de verandering door de klimaatopwarming. In de reeks zie je minutenlang hoe een enorm stuk van een gletsjer in Groenland afbreekt en in zee stort. Het ijs dat onder het water zit, komt met een enorme vloedgolf bovendrijven. Een duidelijker beeld over de opwarming van de aarde bestaat niet.

Video player inladen...

Voor  'Our Planet' werkte Netflix samen met de Britse afdeling van het Wereldnatuurfonds. Het WWF maakt al sinds 1970 rapporten over de staat van de planeet, en over biodiversiteit. De natuurorganisatie adviseerde Netflix over plaatsen die ze konden filmen, en gaf ook wetenschappelijke informatie. 

Op 1 jaar is 1.000 kilometer van het Groot Barrièrerif weg

Wit ijs weerkaatst de warmte van de zon, terug de atmosfeer in. Hoe minder ijs, hoe warmer dus. En hoe meer ijs er wegsmelt, hoe hoger het zeeniveau wordt. Dat geeft meer kans op overstromingen. En hoe warmer de oceanen worden, hoe moeilijker het wordt voor bijvoorbeeld koraalriffen. Die sterven af als de zee opwarmt, en als de zee zuurder wordt.

De natuur is nog altijd wondermooi, maar ze wordt heel erg bedreigd. We weten hoe dat komt, en we kennen de oplossingen.

Filmmakers Alastair Fothergill en Keith Scholey

Het koraalrif, dat was zowat de speeltuin van de filmmakers toen ze klein waren. Urenlang konden ze duiken en snorkelen en de schoonheid van het rif filmen. Maar nu sterft het rif af. Van het Groot Barrièrerif in Australië is op een jaar tijd 1.000 kilometer afgestorven. In “Our Planet” zie je dat gebeuren. De makers hebben kunnen vastleggen hoe het koraal verbleekt, en uiteindelijk afsterft. Van een kleurrijke onderwaterwereld vol leven blijft alleen een donker, levenloos beeld over.

Video player inladen...

"Stomp in de maag maar ook positieve boodschap"

De filmmakers willen hun kijkers niet zomaar een stomp in de maag geven. Ze willen ook een positieve boodschap brengen. Aan het einde van elke aflevering tonen ze hoe sterk de natuur is, als je haar maar een handje helpt. Het is verboden op walvissen te jagen, en daardoor zijn er weer meer walvissen. In Indonesië is een deel van de oceaan een beschermd natuurgebied, de koraalriffen, haaien en vissen zijn er springlevend. Als we met z’n allen wat minder vlees zouden eten, zou er minder tropisch regenwoud gekapt worden voor vee en veevoeder. En in de buurt van Tsjernobyl lopen meer wolven rond dan waar ook in Europa.

'Our Planet' is meer dan een klassieke, prachtig gefilmde natuurdocumentaire. Het is een reeks met een boodschap. De makers willen de kijkers de schoonheid van de natuur tonen, maar ook hoe de planeet bedreigd wordt, en wat de mogelijke oplossingen zijn. Daarom toont Netflix de reeks wereldwijd op hetzelfde moment. De makers hopen dat de kijkers zich informeren en reageren. Want “time is not our friend”, vertelt Keith Scholey. “If we are to fix it, now is the time."

Meer weten? Alle informatie vindt u via deze links: ourplanet en wwf

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen