Kom op tegen Kanker en Eén danken Vlaanderen voor 30 jaar steun met nieuwe campagne en 4 tv-programma's

Kom op tegen Kanker bestaat 30 jaar en viert dat deze maand met een nieuwe campagne, "30 jaar Kom op tegen Kanker - Mensen verzetten bergen". Met de campagne wil de organisatie heel Vlaanderen bedanken voor de jarenlange steun. Eind april zendt Eén ook vier speciale programma's over de ziekte uit.

Kom op tegen Kanker werd in 1989 opgestart door Kathy Lindekens, die zelf beide ouders aan de ziekte verloor. In de loop der jaren is KOTK uitgegroeid van een klein project van een twintigtal vrijwilligers tot een jaarlijkse grootschalige inzamelactie, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de strijd tegen de dodelijke ziekte.

"Misschien wel de belangrijkste verwezenlijking is dat we het taboe rond kanker hebben doorbroken", zegt Kathy Lindekens. "Voordien was het een slepende ziekte en wij hebben de mensen geleerd om het woord uit te spreken en er met mekaar over te praten. En daar is al de rest uit kunnen volgen."

Misschien wel de belangrijkste verwezenlijking is dat we het taboe rond kanker hebben doorbroken.

Oprichtster Kathy Lindekens

Bij de allereerste Kom op tegen Kanker-actie zette de organisatie zwaar in op de verbetering van de situatie van de kinderkankercentra. Daarna hielp KOTK onder meer de palliatieve zorg in Vlaanderen van de grond te komen en zette het in op psychosociale projecten voor kankerpatiënten. En al die jaren was preventie ook een belangrijk aandachtspunt.

Met het ingezamelde geld financierde KOTK onder meer het onderzoek naar de ziekte, maar ook de bestrijding ervan en de zorg voor de patiënten tijdens en na de ziekte. De nieuwe campagne "is één grote danku naar de zovele mensen" die de organisatie de voorbije 30 jaar hebben gesteund, zegt algemeen directeur Marc Michils. "Dat is samen met al die onderzoekers intussen bijna heel Vlaanderen."

Tegelijk wil KOTK de inhoud niet uit het oog verliezen, want de strijd is nog niet gestreden. De organisatie wil de komende jaren verder de nadruk leggen op de strijd tegen tabak, "want één op de drie kankers wordt veroorzaakt door tabak". Jaarlijks sterven in Vlaanderen 14.000 mensen als gevolg van het roken van tabak. Daarnaast wordt verder ingezet op "baanbrekend biomedisch onderzoek", wordt de patiënt zelf centraal gezet en krijgt ook de re-integratie van kankerpatiënten speciale aandacht, want de groep kankeroverlevers wordt steeds groter.

De groep kankeroverlevers wordt steeds groter.

Kom op tegen Kanker

Speciale uitzending van "De klas" en "Buurman, wat doet u nu?"

Ook tv-zender Eén zet in op deze 30e verjaardag. In de week van 22 april zendt de trouwe partner van KOTK vier speciale programma's over kanker uit. Zo komt er een speciale aflevering van "De klas" waarin Thomas Vanderveken les zal geven over de ziekte. Vanderveken verloor zelf zijn vader aan longvlieskanker. Er komt ook een bijzonder aflevering van "Zelfde deur, 20 jaar later" met Martin Heylen en een nieuwe aflevering van "Buurman, wat doet u nu?" waarin Cath Luyten op bezoek gaat bij "Thuis"-actrice Lut Hannes.

Fotografe Lieve Blancquaert maakte dan weer "A day to remember", waarin ze met mensen praat die een dierbare verloren hebben. Blancquaert ging ook op bezoek bij de oprichtster van Kom op tegen Kanker. "Het wordt een heel mooi programma", zegt Lindekens. "Door dit programma heb ik eindelijk ook over de prachtige mensen kunnen spreken die mijn ouders waren."

Meest gelezen