Nieuw meldpunt seksueel misbruik bij Jehova’s getuigen heeft al weet van 70 slachtoffers

Het nieuw opgerichte meldpunt Reclaimed Voices België, dat slachtoffers van seksueel misbruik bij Jehova's getuigen een stem wil geven, heeft al weet van zeventig betrokken slachtoffers. Na de "Pano"-reportage van vorige week kregen ze verschillende meldingen binnen. 

De "Pano"-reportage van vorige week woensdag bracht aan het licht dat de getuigen van Jehova al jarenlang seksueel misbruik van minderjarigen binnen de organisatie toedekken via een intern rechtssysteem. In de nasleep werd er een nieuw meldpunt opgericht "Reclaimed Voices België".

Een week na de uitzending is er reeds sprake van ruim zeventig slachtoffers in de meldingen, die telefonisch of per mail contact opnamen met het nieuwe meldpunt. De meldingen gaan allemaal over seksueel misbruik, huiselijk of psychisch geweld. Het meldpunt laat weten dat ze de melders aansporen om hun klachten te delen met het IACSSO, de onafhankelijke sektewaakhond, en justitie.

“Opmerkelijk is ook het aantal mensen die spreken over de zware psychologische schade die de uitsluiting door de gemeenschap van Jehova’s getuigen met zich meebrengt. In gesprekken die we tot nu toe voerden met slachtoffers blijkt het trauma in bepaalde gevallen een zo mogelijk nog grotere impact te hebben dan het misbruik zelf”, luidt het in een persbericht.

Reclaimed Voices kan worden gecontacteerd via hun website, waar u een nummer en mailadres terugvindt.

Nood aan een gesprek? Dan kan u terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106.

Meest gelezen