Amerikaans vicepresident Mike Pence,  voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en NAVO-baas Jens Stoltenberg.
AFP or licensors

NAVO-baas Stoltenberg herhaalt voor Amerikaans Congres vraag om meer uit te geven aan defensie

Voor het verzamelde Amerikaanse Congres heeft Jens Stoltenberg, de baas van de NAVO, de lidstaten opnieuw opgeroepen meer uit te geven aan defensie, een eis die de Amerikaanse president Donald Trump al verschillende keren heeft herhaald. Tijdens zijn historische toespraak voor het Congres, waarin hij het trans-Atlantische bondgenootschap prees, kreeg Stoltenberg een warm onthaal en meermaals een staande ovatie.

De NAVO-baas gaf toe dat er verschillen zijn onder de lidstaten, bijvoorbeeld over handel, het Iraanse nucleaire akkoord en de klimaatverandering. Hij beklemtoonde wel dat het bondgenootschap in het verleden erin slaagde om de meningsverschillen te overbruggen en de focus op gezamenlijke defensie gericht te houden.

Net zoals Trump, maande Stoltenberg de NAVO-lidstaten aan hun defensie-uitgaven op te trekken. De Amerikaanse president had de lidstaten ervan beschuldigd voor hun defensie te vertrouwen op Washington, maar zelf hun defensie-uitgaven niet te willen optrekken tot de beoogde 2 procent van het bbp. Slechts 7 lidstaten halen dat objectief.

De bondgenoten moeten meer uitgeven aan defensie. Dit was de duidelijke boodschap van president Trump. Die boodschap heeft een echte impact

Jens Stoltenberg

"De NAVO is een sterke alliantie. Maar om een sterke alliantie te blijven, moet de NAVO een eerlijke alliantie zijn", aldus Stoltenberg. "De bondgenoten moeten meer uitgeven aan defensie. Dit was de duidelijke boodschap van president Trump. Die boodschap heeft een echte impact."

"Amerika is de ruggengraat van onze alliantie geweest"

De Europese lidstaten en Canada hebben volgens de secretaris-generaal de afgelopen twee jaar samen hun defensiebudgetten met 41 miljard dollar opgetrokken. Tegen eind volgend jaar moet dat cijfer oplopen tot 100 miljard dollar, dat die landen extra uitgeven aan defensie, aldus Stoltenberg.

Via de NAVO hebben de Verenigde Staten meer vrienden en bondgenoten dan ieder andere grootmacht. Het is goed om vrienden te hebben

Jens Stoltenberg

Toen Stoltenberg de leidende rol van de VS in de alliantie prees, klonk er lang en luid applaus. "Amerika is de ruggengraat van onze alliantie geweest", zei Stoltenberg. Hij voegde daar wel snel aan toe dat de NAVO ook voordelen voor Washington heeft opgeleverd. "Via de NAVO hebben de Verenigde Staten meer vrienden en bondgenoten dan ieder andere grootmacht. Het is goed om vrienden te hebben."

In Washington vindt vandaag en morgen de vergadering van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken plaats, naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de verdragsorganisatie.

AFP or licensors

Meest gelezen