Videospeler inladen...

Premier Michel biedt excuses aan voor behandeling metiskinderen uit koloniale periode

Premier Charles Michel (MR) gaat morgen in de Kamer zijn verontschuldigingen uitspreken voor de manier waarop ons land metissen heeft behandeld. Dat schrijft De Standaard. Dergelijke excuses van de premier zijn een unicum.

Metiskinderen of "halfbloedkinderen" zijn kinderen die eind jaren 40 en in de jaren 50 in Congo, Rwanda of Burundi werden geboren uit een relatie tussen een Belgische kolo­niaal en een zwarte vrouw. De Belgische staat nam die kinderen systematisch bij de moeder weg en stuurde ze in de aanloop naar de onafhankelijkheid naar België, waar ze terechtkwamen in weeshuizen of bij adoptieouders.

Dat leverde schrijnende situaties op. De kinderen werden niet alleen van hun familie gescheiden, maar kregen in ons land vaak ook niet de Belgische nationaliteit en moesten afrekenen met administratieve problemen.

Twee jaar geleden bood de Belgische Kerk al excuses aan voor haar rol in de kwestie. Vorig jaar kwam de Kamer met een resolutie waarin de federale regering werd opgeroepen om maatregelen te nemen voor de metissen, zoals onder meer hulp bij het zoeken naar de biologische ouders, het toekennen van de nationaliteit en eventueel herstel.

Nu komen er alvast excuses van de eerste minister. Dat is een unicum. Onlangs vroegen experts van de Verenigde Naties om excuses aan te bieden voor de koloniale wreedheden in Congo, en daar ging Michel niet op in.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...