Schapenboeren plannen acties voor meer subsidies voor maatregelen tegen wolven

De professionele schapenhouders willen dat Vlaanderen snel werk maakt van meer subsidies voor omheiningen tegen de wolven. Want op dit moment kunnen hobbyboeren 80% van die kosten terugbetaald krijgen. Professionele schapenboeren hebben nu maar recht op 15% subsidies. Vlaams minister van Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) zegt dat er een betere regeling wordt uitgewerkt.

Op 25 maart kondigde minister Van den Heuvel aan dat professionele schapenhouders en hobbyboeren 80% van hun investeringen in goede omheiningen met stroomdraad terug zouden krijgen. Hobbyboeren kunnen daarvoor terecht bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Professionele schapenhouders en boeren die schapen houden in bijberoep, moeten aankloppen bij het Departement voor Landbouw en Visserij. En daar staat in de voorwaarden dat de boeren 15% van hun investeringen terug zullen krijgen.

Onvrede

Herder Johan Schouteden uit Helchteren is er niet over te spreken: "Eigenlijk zouden wij 100% van die investeringen in omheiningen tegen de wolf moeten terugkrijgen. En die regeling voor professionele schapenhouders en schapenboeren in bijberoep is omslachtig. We moeten ook eerst 15.000 euro investeren. En je mag pas na een goedkeuring de omheining plaatsen. Daardoor gaat het jaren duren."

Beterschap

Vlaams minister van Natuur Koen Van den Heuvel werkt aan een betere regeling voor de professionele en semiprofessionele schapenboeren. "We proberen zo snel mogelijk een regeling uit te werken, een regeling die meer in de richting gaat van de steun voor hobbyboeren", belooft zijn woordvoerder. 

Acties

In afwachting plannen de schapenboeren acties. Zo zullen ze zich vanaf vrijdag met hun schapen in het verkeer mengen. Johan Schouteden: "Ik breng mijn schapen elke ochtend naar de weide en de heide. Tot nu toe altijd over trage wegen zodat we het verkeer niet hinderen. Maar vanaf vrijdag zal ik de kortste weg nemen en dat is de Kazernelaan tussen Peer en Meeuwen." De herder vraagt ook meer respect van de politici voor zijn werk. "Die wolf mag er zijn van mij. Maar de politici moeten beseffen dat de graslanden van de veehouders ook belangrijk zijn. Graslanden slaan heel veel CO2 op en dat is belangrijk in de strijd tegen de klimaatopwarming." 

Meest gelezen